15 feiten die illustreren hoe een vegan dieet helpt klimaatverandering te stoppen
We horen iedere dag wel over de gevaren van de klimaatsverandering. Maar wat als er slechts EEN ding nodig was om het te helpen stoppen?
De wereldwijde vraag naar vlees en dierlijke producten beschadigt onze planeet. Lees verder om erachter te komen waarom het kiezen van vegan voedsel het beste is wat je kan doen voor de verbetering van het milieu (en om dieren te helpen natuurlijk!).
1. De veeteelt is verantwoordelijk voor 65 procent van alle stikstofoxide-uitstoot. Stikstof heeft 296 keer het potentieel van koolstofdioxide om de aarde op te warmen.
Oh, en het blijft zo’n 150 jaar in de atmosfeer hangen
2. Zelfs de VN geeft toe dat de veeteelt “een van de top twee of drie belangrijkste bijdragers is aan de meest serieuze milieuproblemen, op iedere schaal van lokaal tot globaal”.
Ga je de VN tegenspreken?
3. Vleesconsumptie wordt gezien als een van de voornaamste oorzaken van uitsterving van moderne diersoorten.
Terwijl er land geruimd wordt voor dieren die hierop moeten grazen of om voedsel te verbouwen voor deze dieren, zijn wilde dieren de dupe.
4. Koeien produceren 5,678 miljoen liter methaan per dag.
Klimaatverandering stinkt!
5. Er wordt geschat dat, voor het jaar 2050, landbouwuitlaatgassen tot 80 procent zullen toenemen.
Als we nu niet iets doen, worden deze problemen een stuk erger.
6. Dierlijke producten veroorzaken 27 procent van onze water ‘afdruk’ – dat zijn 288 liters per persoon per jaar.
Terwijl 1,2 miljard mensen – bijna een-vijfde van de wereldbevolking – een tekort aan water heeft.
7. De productie van een biefstuk kost 7.500 liter water.
Het produceren van eenzelfde hoeveelheid pasta kost slechts 925 liter.
8. Vee of veevoer bedekt een derde van het ijsvrije land op aarde.
Vegan leven kan letterlijk het gezicht van onze planeet veranderen.
9. Een melkveehouderij met 2.500 koeien produceert dezelfde hoeveelheid afval als een stad met 411.000 inwoners.
Deze grote mestbeerputten kunnen giftige gassen uitstoten, drinkwater besmetten, ziekteverwekkers bevatten en wilde dieren doden.
10. Driekwart van de visserij in de wereld is benut of uitgeput.
Industriële visserij leegt letterlijk onze oceanen.
11. Voor iedere kilo vis die gevangen wordt, wordt ook tot 5 kilo aan zeedieren gevangen die daarna weg worden gegooid als ‘extra vangst’.
Dolfijnen, haaien en schildpadden horen bij de ‘onopzettelijke’ slachtoffers.
12. Veeteelt is tot 91 procent verantwoordelijk voor de vernietiging van het regenwoud in de Amazone.
Je kan onze verdwijnende landschappen redden door simpelweg dierlijke producten niet langer op je bord te laten verschijnen.
13. Iemand die een vegan levensstijl adopteert, produceert het equivalent van 50 procent minder koolstofdioxide dan een vleeseter en gebruikt 1/11e van de olie, 1/13e van het water en 1/18e van het land.
Als je het allemaal bij elkaar optelt, is vegan eten de uitkomst.
14. ’s Werelds vee consumeert alleen al een hoeveelheid eten dat gelijk staat aan de caloriebehoefte van 8,7 miljard mensen, meer dan de totale menselijke bevolking op aarde.
Als we zelf als dit graan zouden eten, in plaats van dit aan dieren op boerderijen te geven, zou er meer dan genoeg zijn om de hongersnood in de wereld te beëindigen.
15. Het produceren van eiwitten van kippen kost drie keer zoveel bouwgrond als de productie van eiwitten van sojabonen.
Varkensvlees vereist negen keer zoveel gronden rundvlees 32 keer.
De optelsom van deze feiten leidt tot een overtuigend argument voor het eten van plantaardige voeding.
Vegan worden is gemakkelijker dan u denkt, dus begin met het redden van de planeet door ons gratis vegan startpakket te downloaden.