Groot nieuws: Burberry verbiedt exotische huiden!
Dierenbeschermers staan te springen van vreugde over het nieuws dat Burberry exotische huiden heeft verboden! Het goede nieuws voor pythons en alligators volgt op een zeven jaar durende campagne door PETA-entiteiten.
Van het delen van indringende reportages met beleidsmakers van het bedrijf tot protesteren op straat tijdens modeweken en spreken tijdens bestuursvergaderingen, PETA-entiteiten hebben elke gelegenheid aangegrepen om het merk ervan te overtuigen niet langer te profiteren van het lijden van reptielen door te benadrukken dat de exotische huidenindustrie de planeet en de dieren die erop leven vernietigt. Onlangs, tijdens de beursdaling vanwege COVID-19, werd PETA US aandeelhouder van Burberry en bracht de roep om een verbod op exotische huiden naar de jaarvergadering van het bedrijf.
In 2018, na meer dan 10 jaar aan krachtige campagnes door PETA-entiteiten, verbood Burberry bont en angora. Nu zijn we verheugd om te zien dat het beroemde merk zich aansluit bij Calvin Klein, Chanel, Jil Sander, Mulberry, Vivienne Westwood, Victoria Beckham en andere topontwerpers door het verbieden van exotische huiden.
Alligators en pythons zijn geen handtassen
Meerdere undercoveronderzoeken hebben aangetoond dat de exotischehuidenindustrie draait om intens lijden, extreme vuiligheid, onhygiënische omstandigheden, afschuwelijk geweld en moord.
Een recente reportage van PETA Azië toonde aan dat pythons die voor de mode-industrie worden gekweekt, worden opgesloten in smerige draadkooien, waarin ze hun hele leven niet in staat zijn zich volledig uit te strekken. Vervolgens sluiten werknemers hun monden en anussen af met elastiekjes, steken ze een slang in een gat in de kop of de staart en blazen ze de slangen op met een luchtcompressor, waardoor ze veel pijn lijden terwijl ze stikken.
In de VS en Afrika hebben onderzoekers vastgesteld dat alligators opeengepakt zitten in vuil water en vochtige, donkere schuren. Arbeiders hakten op ruwe wijze hun nek open en duwden een metalen staaf in hun kop in een poging hun hersens te vernietigen. Sommige dieren waren minuten later nog bij bewustzijn en schopten nog. Hun huiden werden vervolgens naar Europa geëxporteerd om er ‘luxeartikelen’ van te maken.
Gevaar voor de volksgezondheid
Naast het intense lijden hebben natuurbeschermingsdeskundigen gewaarschuwd dat het opsluiten en slachten van wilde dieren in onhygiënische omstandigheden een broedplaats creëert voor virussen zoals het virus dat de COVID-19-pandemie veroorzaakte.
Gezondheidsdeskundigen – onder meer bij de Verenigde Naties en de Wereldgezondheidsorganisatie – hebben onlangs gewezen op de “verbroken relatie van de mensheid met de natuur” en gewaarschuwd dat de volgende pandemie wel eens uit de mode-industrie zou kunnen komen.
Is Louis Vuitton de volgende?
Als we vragen, luisteren ze. Vertel andere modegiganten dat je wilt dat ze ethische, diervriendelijke materialen gebruiken – niet de huid van een gemarteld dier. Dring er bij LVMH – eigenaar van Louis Vuitton – op aan om dit voorbeeld te volgen en onmiddellijk te stoppen met het gebruik van exotische huiden: