Schokkende statistieken onthullen dat 10,5 miljoen dieren lijden in EU-laboratoria
Uit recent vrijgegeven EU-statistieken blijkt dat in 2019 meer dan 10,5 miljoen dieren werden gebruikt in wrede experimenten in Europese laboratoria.
Oppervlakkig gezien is dit een afname van bijna 100.000 dieren in vergelijking met het voorgaande jaar. Maar de verborgen waarheid is dat miljoenen andere dieren werden uitgebuit voor de fokkerij en vervolgens als ‘overschot’ werden weggegooid omdat ze niet van het gewenste geslacht waren of bepaalde ziektekenmerken misten.
Het ‘leven’ in het laboratorium
Deze dieren – die net als wij pijn en angst voelen – werden vergiftigd; beroofd van voedsel, water of slaap; onderworpen aan psychisch leed; opzettelijk besmet met ziekten; onderworpen aan hersenbeschadiging; verlamd; en uiteindelijk gedood.
Maar net als wij willen ze niet opgesloten worden in een kooi in een laboratorium. Ze willen vrij zijn en hun eigen leven beschermen.
De slachtoffers
Onder de 10,5 miljoen levende wezens waarmee werd geëxperimenteerd, waren 10.203 primaten, 20.585 honden en 3.707 katten. Muizen, ratten en vissen vormen de meerderheid van de dieren die in experimenten worden gebruikt, met meer dan 9 miljoen, omdat ze als goedkoop, vervangbaar en handig worden beschouwd om in kleine ruimtes te houden.
Slechte wetenschap en weggegooid geld
Het is erg moeilijk om resultaten van experimenten op dieren toe te passen op mensen, omdat we zo verschillend zijn – fysiologisch, biochemisch, metabolisch, enzovoort.
Dierproeven zijn dus tijd- en geldverspilling en moeten worden vervangen door moderne, humane en efficiënte onderzoeksmethoden.
Wat je kunt doen
Elke EU-burger kan helpen om dierproeven in de EU te beëindigen. Het enige dat je hoeft te doen, is het Europees burgerinitiatief ondertekenen waarin wordt opgeroepen tot een transitie naar volledig diervrije wetenschap.
Vóór 31 augustus hebben we 1 miljoen handtekeningen nodig. Als je EU-burger bent – ongeacht waar je woont – teken dan nu:
Of je nu EU-burger bent of niet, help ons ook om dit bericht over de hele wereld te delen:
Abonneer je op onze e-news om op de hoogte te blijven van deze campagne.