H&M doet nieuwe donsveren in de ban na enorme PETA-campagne!

Geplaatst op door Melissa van den Aarssen

H&M – de op één na grootste kledingretailer ter wereld – heeft toegezegd geen nieuw dons meer te gebruiken voor al haar merken wereldwijd, waardoor talloze eenden en ganzen een leven lang ellende en een pijnlijke dood bespaard blijft.

H&M wil het gebruik van dons helemaal uitbannen en gaat voor haar jassen en huishoudelijke artikelen alleen nog synthetisch of gerecycled dons gebruiken.

De aankondiging komt na een enorme wereldwijde campagne van PETA-entiteiten, waaronder tientallen demonstraties bij H&M-winkels over de hele wereld, een oproep van Joaquin Phoenix, resoluties van aandeelhouders en brieven van meer dan 150.000 supporters van PETA-entiteiten.

De waarheid over de donsindustrie

De barmhartige beslissing van H&M is een grote overwinning voor eenden en ganzen. In de donsindustrie worden zeer gevoelige, sociale en familiegerichte eenden en ganzen gedwongen hun hele leven door te brengen in smerige stallen of op kale, met uitwerpselen bezaaide percelen.

In slachthuizen worden veel vogels onvoldoende verdoofd voordat hun keel wordt doorgesneden, waardoor ze vaak nog bij bewustzijn zijn als ze in tanks me gloeiend heet water worden gedumpt.

Niet-dierlijke materialen

Voorafgaand aan de campagne werkte PETA US samen met H&M aan de Co-exist Story, een vegan collectie met FLWRDWN – een donsalternatief gemaakt van wilde bloemen – en andere duurzaam gewonnen materialen, waaronder Vegea, een leer gemaakt van druivenhuid, en ECONYL, een geregenereerd nylon gemaakt van afval zoals visnetten en restjes stof.

Hoe jij eenden en ganzen kunt helpen

Sluit je aan bij de oproep van PETA aan andere winkeliers – waaronder Marks & Spencer en Lacoste – om dit voorbeeld te volgen en niet langer te profiteren van de wrede verenindustrie: