Stop met de clown uit te hangen! PETA’s ‘bedroefde clowns’ roepen de overheid op om dierproeven te stoppen

Geplaatst op door Esther DeJong

Vandaag werden overheidsfunctionarissen en Tweede Kamerleden die in Den Haag aankwamen voor het jaarlijkse debat over het gebruik van dieren in experimenten, verwelkomd door een “groep” PETA-aanhangers verkleed als “bedroefde clowns”.

De dierenvrienden hielden ballonvormige borden vast met de tekst: “Stop met de clown uit te hangen. Stop dierproeven!” en deelden flyers uit over PETA’s Research Modernisation Deal, waarin stappen worden uiteengezet die de overheid zou moeten nemen om dierproeven af te bouwen en biomedisch onderzoek en onderwijs, en de veiligheidsbeoordeling van industriële chemicaliën en medicijnen te moderniseren.

Overheid  moet actie ondernemen 

Dieren lijden als levende reageerbuizen omdat de overheid zo traag als dikke stroop handelt om dierproeven te beëindigen en onderzoek relevant voor mensen te omarmen, zoals was beloofd.

Wij roepen de Tweede Kamer op om de uitfasering van gebruik van dieren in experimenten duidelijk op de politieke en publieke agenda te zetten en ervoor te zorgen dat de overheid verantwoording aflegt voor haar beloften.

“Het afbouwen van dierproeven zou een prioriteit van de overheid moeten zijn. Deze verouderde proeven zijn niet alleen onvoorstelbaar wreed, maar vertragen ook de vooruitgang op het gebied van menselijke gezondheid. Met dierproefvrije innovaties kunnen we onderzoek en medicijnen goedkoper en effectiver maken. Win win. Nederland heeft nog steeds de kans om een nieuwe, betere weg in te slaan – laten we die kans grijpen.”

– Ines Kostic, Tweede Kamerlid en supporter van PETA’s campagne.

Kamerlid Ines Kostic

Gebroken Beloften

In 2016 beloofde de overheid het gebruik van dieren in experimenten af te bouwen en in 2025 een voorloper te zijn in dierproefvrije innovatie. Sindsdien is het aantal dierproeven echter niet afgenomen, omdat de overheid zich uitsluitend heeft gericht op het infaseren van dierproefvrije methoden in plaats van het tegelijkertijd afbouwen van experimenten met dieren.

De meerderheid (66%) van de mensen in Nederland wil dat alle dierproeven worden afgebouwd, terwijl 76% wil dat de overheid onmiddellijk stappen onderneemt om dierproeven vanaf nu te verminderen. Desondanks blijven dieren nog steeds lijden en sterven in nutteloze experimenten.

 

Dierproeven zijn wreed en zinloos

Andere dieren zijn niet van ons om op te experimenteren. Ze voelen pijn en angst net zoals wij, en hun overweldigende natuurlijke instincten – net als de onze – zijn om vrij te zijn en hun eigen leven te beschermen. Ze willen niet opgesloten worden in een kleine kooi in een laboratorium.

Elk jaar worden er in Nederland ongeveer 450.000 dieren gebruikt voor experimenten en andere wetenschappelijke procedures. Ze kunnen legaal worden vergiftigd; van voedsel, water of slaap worden beroofd; aan psychologisch leed worden blootgesteld; opzettelijk met vreselijke ziekten worden besmet; hersenbeschadigingen oplopen; verlamd raken; aan huid- of oog-irriterende stoffen worden blootgesteld; of worden gedwangvoederd, vergast en geëlektrocuteerd. En na afloop worden ze bijna allemaal gedood.

Proeven op dieren zijn niet alleen wreed en onethisch, ze belemmeren ook de vooruitgang van wetenschap en geneeskunde.

Minder dan 10% van de veelbelovende ontdekkingen op het gebied van de biomedische basiswetenschappen – waarbij voor het merendeel dierproeven worden gebruikt – wordt binnen 20 jaar routinematig klinisch toegepast. Het is duidelijk dat we, in het belang van mens en dier, moeten afstappen van onderzoek dat zo’n slechte staat van dienst heeft.

Wat jij kunt doen 

Als onderdeel van onze campagne hebben dierenvrienden eerder 70.000 e-mails naar de verkiezingskandidaten gestuurd, waarin zij vroegen om een duidelijke strategie met tijdslijnen om dierproeven af te bouwen.

We hebben jouw hulp nodig om de druk te blijven opvoeren! Sluit je aan bij onze campagne en eis dat de overheid PETA’s Research Modernisation Deal omarmt, die een strategie uiteenzet om dierproeven te beëindigen en biomedisch onderzoek en testen te moderniseren:

Onderneem Actie