Waarom het niet okee is om honing, koninklijke gelei en bijenpollen te eten

Geplaatst op door Yvonne Lemmen

Wist je dat, naast honing, bijen betrokken zijn bij de productie van een reeks producten, waaronder bijenwas, propolis en koninklijke gelei – die allemaal een bepaald doel dienen in hun korven? Wanneer mensen deze producten voor zichzelf nemen en gebruiken (of op andere manieren ingrijpen), zijn bijen vaak onvoorbereid om harde winters te overleven, niet in staat om immuun te blijven tegen ziektes, of erger. Je vraagt je wellicht af: eten veganisten honing? Zo ja, dan ben je op de juiste plek.

Een veganistische levensstijl volgen betekent dat je elke gelegenheid neemt om het leed van alle dieren te verminderen, ongeacht hun soort. Met de alarmerende snelle daling van hun populaties, is er nog nooit een betere tijd geweest om bijen te laten rusten en de overschakeling naar bij-vrije producten te maken.

Honing

Bijen zullen maximaal 20 minuten in groepen doorbrengen, overgeven en dan nectar opnieuw innemen totdat ze het gedeeltelijk hebben verteerd. Zij slaan dan hun vleugels over het braaksel totdat voldoende water uit het mengsel verdampt om te voorkomen dat het fermenteert. We noemen dit uitgedroogde braaksel honing. Bijen gebruiken honing als voedselbron tijdens de wintermaanden, maar voor veel bijen die worden gebruikt in de honingindustrie, is het leven letterlijk een vuurproef. Bijenmakers gebruiken rook en gas om de bijenvolken te manipuleren. Koninginbijen worden gedood en vervangen zonder waarschuwing, wat angst veroorzaakt in de hele korf. Nieuwe koninginnen worden in verpleegkolonies geplaatst en door arbeidersbijen opgevoed, alleen om vervolgens te worden gepaard, gemarkeerd, opgesloten in een kleine doos, en afgevoerd als vracht om een nieuwe kolonie te starten. Wanneer leden van een bijenkolonie worden besmet met dodelijke parasieten, kiezen sommige imkers ervoor om de volledige korf te fumigeren en verbranden, terwijl de bijen er nog steeds in zijn.

Intensief gekweekte bijen krijgen geen kans om hun natuurlijk instincten te volgen om bloemen en planten in de buurt te zoeken om te bestuiven. Om te profiteren van agrarische bestuivingsmogelijkheden, fokken imkers bijen in artificiële bijenkorven die over het hele land worden getransporteerd op reizen die dagen kunnen duren. Al die tijd moeten de dieren veel geluid, trillingen en overmatige hitte verdragen en hebben ze onvoldoende of zelfs helemaal geen ventilatie. Omdat bijen niet zullen urineren of ontlasten in hun bijenkorven, worden ze gedwongen om het “op te houden” terwijl ze zijn opgesloten in dozen. Veel bijen – en soms hele kolonies – sterven tijdens deze beproeving.

Hoewel bijen meestal een voorkeur hebben voor de nectar van bepaalde bloemen of planten, is het een gebruikelijke honingindustriepraktijk om ze in velden of boomgaarden te plaatsen die slechts één plant bevatten, waardoor de bijen geen andere optie hebben. Daarnaast, wanneer imkers de korven aftappen om honing aan mensen te verkopen, geven ze vaak de hongerige bijen zoete siropen, zoals glucose-fructosestroop, in plaats van honing. Wetenschappers speculeren dat deze beperkende praktijken kunnen leiden tot bijen die last hebben van ondervoeding. Er wordt aangenomen dat dit de reeds krimpende bijenpopulaties nog verder verzwakt. Het goede nieuws? We hoeven geen honing van bijen te gebruiken.

Een scala aan heerlijke, duurzame opties heeft precies hetzelfde in aanbod als honing, zonder bijen te mishandelen. Probeer een van deze de volgende keer dat je gaat winkelen! Zoek bijvoorbeeld naar agave- of ahornsiroop.

Bijenwas

Wanneer de temperatuur in een bijenkorf precies goed is, “zweten” werkbijen een was uit de spleten tussen de secties van hun buik. De bijen kauwen dan deze afscheiding en mengen het met stuifmeel, waardoor de doorzichtige substantie wordt omgezet in een matte materie die bijenwas wordt genoemd. Het wordt soms gebruikt als een bedekkingslaag voor pillen, in kaarsen, in lippenbalsem, en in tal van andere vreemde toepassingen.

Er bestaan veel bijenvrije, plantaardige wassen. Je kunt veganistische was vinden in veel producten die gemakkelijk verkrijgbaar zijn online of in winkels in bij jou in de buurt. De volgende keer dat je cosmetica zoals lippenbalsem of mascara koopt (ja, er zit vaak bijenwas in mascara) of wat kaarsen ophaalt, kies dan voor een veganistisch product.

Koninklijke gelei

Werkbijen hebben klieren in hun hoofd dat een stof genaamd koninklijke gelei uitscheidt. Deze rommel wordt uitsluitend gevoed aan jonge toekomstige koninginnen, een proces waarbij wetenschappers geloven dat de ontwikkeling van eierstokken wordt gecontroleerd. Hoewel het voorkomt in een aantal cosmetica en zelfs in sommige voedingssupplementen, is het geen verassing dat zowel de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid en de Amerikaanse Food and Drug Administration hebben geconcludeerd dat er geen bewijsmateriaal bestaat om aan te tonen dat het innemen van koninklijke gelei gezondheidsvoordelen heeft voor mensen.

Koninklijke gelei is soms verstopt in crèmes en lotions, dus wees zeker om de ingrediënten te controleren voordat u iets koopt.

Propolis en stuifmeel

Propolis en stuifmeel kunnen ook voorkomen in voedingsmiddelen en cosmetica (en andere verrassende plaatsen, zoals polijstwas voor auto’s of op snaren van muziekinstrumenten). Ze hebben een aantal verschillende doeleinden in bijenkolonies, zoals het afdichten van kieren in korven en dienen als de belangrijkste bron van eiwitten die de bijen nodig hebben om zich te kunnen ontwikkelen. Terwijl honing, koninklijke gelei en bijenwas allemaal worden gescheiden door de lichamen van bijen, propolis en stuifmeel zijn natuurlijk voorkomende stoffen die bijen zoeken en oogsten. Het stuifmeel kan een ernstige allergische reactie veroorzaken bij sommige mensen die het innemen. Uiteindelijk zijn deze producten voor bijen, niet mensen.