9 onsmakelijke feiten over kaas
In Nederland werd er in 2016 888 miljoen kilo kaas geproduceerd en gemiddeld 21 kilo per persoon geconsumeerd. Maar er zijn veel nieuwe aanwijzingen – onder andere uit The Cheese Trap, een recent boek van de vooraanstaande klinisch onderzoeker dr. Neal Barnard – dat mensen deze gewoonte zouden moeten heroverwegen. Hier zijn enkele van de belangrijkste punten:
1. Kaas zit vol verzadigd vet
Zeventig procent van de calorieën in normale kaas bestaat uit vet, en roomkaas bevat maar liefst 90 procent vet. Dit maakt het zo vettig dat het eigenlijk gelijkstaat aan het eten van vaseline.
2. Het is ‘zuivelcrack’
Als je ooit hebt geklaagd dat kaas verslavend is, heb je je misschien niet gerealiseerd dat je gelijk had. Tijdens de spijsvertering worden er chemicaliën, zogenaamde casomorfines, vrijgegeven die je hersenen kunnen bereiken en daar gehecht kunnen raken aan dezelfde opiaatreceptoren waar heroïne en andere narcotica zich aan hechten.
3. Koeien worden tijdens het kaasmaakproces seksueel misbruikt
Net als mensen produceren koeien alleen melk als ze zwanger zijn of zogen, dus om de melk op topniveau te doen blijven vloeien insemineren boeren hen herhaaldelijk kunstmatig door een arm tot aan de elleboog in hun rectum te rammen en spuiten in hun vagina’s te duwen.
4. Kaas en melk zijn de grootste voedingsgerelateerde bronnen van oestrogeen
Koeien op moderne melkveebedrijven worden bijna constant zwanger gehouden. Net als bij zwangere vrouwen zitten hun lichamen bomvol hormonen, waarvan sommige worden uitgescheiden in hun melk. Onderzoek heeft bij mensen die regelmatig zuivelproducten consumeren een verhoogd risico op borstkanker bij vrouwen en verminderde vruchtbaarheid bij mannen aangetoond. In twee onderzoeken van de universiteit van Harvard is er een link gelegd tussen de consumptie van zuivelproducten en een significant hoger risico op prostaatkanker.
5. Kaas zit vol bacteriën
Sommige zijn goedaardig, maar sommige zijn behoorlijk onaangenaam. Dezelfde familie van bacteriën die Hervekaas en Munster zo slecht doen ruiken – Brevibacterium linens – is bijvoorbeeld ook de reden dat je voeten stinken.
6. Het is schimmeliger dan een vochtige kelder
Kaasmakers bespuiten de buitenkant van zachte, slijmerige kazen zoals brie met schimmel om een witte korst te creëren. De blauwe kleur van stilton en gorgonzola is afkomstig van Penicillium-schimmel.
7. Maden zijn er dol op
Op Sardinië en Corsica mogen vliegen eieren leggen in pecorino. De rottende kaas, die bekend staat als casu marzu, wordt vervolgens gegeten – met maden en al.
8. Sommige variëteiten worden gemaakt met de maagwand van een kalf
Stremsel, een enzym dat wordt gebruikt om bepaalde kaassoorten te stremmen, wordt vaak uit de maagwand van kalveren gehaald. Dus naast het stelen van hun melk, steelt de zuivelindustrie ook hun maag. Mannelijke kalveren, die door de industrie als nutteloos ‘bijproduct’ worden beschouwd, worden meestal geslacht voor kalfsvlees als ze slechts een paar maanden oud zijn. Zelfs vrouwelijke koeien hebben ‘geluk’ als ze ouder dan 5 jaar worden.
9. Het bevat meer zout dan chips
Een standaardportie chips bevat 330 milligram zout, terwijl er in een portie cheddarkaas 350 milligram zit en in Edammer zelfs 500 milligram.
Wat je kunt doen
Het goede nieuws is dat je geen kaas op zuivelbasis nodig hebt! Er is steeds meer vegan kaas te vinden in de supermarkt en in veel restaurants door het hele land, dus het is nog nooit zo eenvoudig geweest om je trek te stillen zonder dat er daarvoor dieren hoeven te lijden.
Vraag vandaag nog een gratis veganistisch starterspakket van PETA aan voor tips en advies om kaas en andere dierlijke levensmiddelen te dumpen: