Hoe zwerfafval dieren doodt

Geplaatst op door Debra Wolford

De meeste mensen weten dat zwerfafval slecht is voor de planeet, maar wist je dat het ook slecht is voor dieren?

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10207733351639017&set=a.1050062899048.9345.1450001765&type=3&theater

Dagelijkse artikelen zoals frisdrankblikjes en plastic flessen kunnen dodelijk zijn voor nietsvermoedende dieren in het wild en zelfs voor honden en katten. Maar het hoeft niet zo te zijn! Hier zijn een aantal eenvoudige trucs om te voorkomen dat dieren lijden:

Frisdrankringen

Wat er kan gebeuren: Frisdrankblikjes worden vaak per zes stuks verpakt met plastic ringen. Deze eend kwam met haar snavel in zo’n verpakking vast te zitten.

Hoe je kunt helpen: Knip alle secties van de ringverpakking los, inclusief de ruitvormige aan de binnenkant.

Vislijn en -haken

Wat er kan gebeuren: Vogels raken vaak met hun snavels of vleugels verstrikt in de weggegooide vislijn. Haken kunnen worden ingeslikt of ingebed raken in de huid of snavels van vogels.

Hoe je kunt helpen: Ga nooit vissen! Als je visafval ziet, raap het dan op en gooi het in de vuilnisbak.

Bier en frisdrankblikjes

Wat er kan gebeuren: Zelfs de kleinste dieren kunnen slachtoffer worden van zwerfafval. Weggegooide frisdrankblikjes zijn verleidelijk voor kleine dieren die op zoek zijn naar voedsel of schaduw. Dieren kunnen zich ook snijden aan de scherpe randen van de blikken.

Hoe je kunt helpen: Zorg ervoor dat je je blik op verantwoorde wijze weggooit. Spoel en plet de blikken voordat je ze in de prullenbak of recyclebak gooit. Je kunt het ook terugvouwen om het gat aan de bovenkant te blokkeren.

Kauwgom

Wat er kan gebeuren: Dieren stappen vaak in kauwgom, en het kan in hun vacht of veren vast blijven zitten, waardoor ze moeilijk kunnen bewegen.

Hoe je kunt helpen: Gooi kauwgom nooit op de grond. Wikkel het in papier en gooi het in een geschikte afvalbak.

Blikjes, bekers en potjes

Wat er kan gebeuren: Hongerige dieren die wanhopig op zoek zijn naar zelfs maar een paar kruimels komen vaak met hun hoofd vast te zitten in weggegooide blikjes, bekers en potten.

Hoe je kunt helpen: Spoel verpakkingen altijd om (en doe de deksels er weer op!) en plet metalen blikjes voordat je ze weggooit.

Plastic flessen en tassen

Wat er kan gebeuren: Walvissen, schildpadden en zeevogels verwarren vuilnis vaak met voedsel, en als ze het opeten, kunnen ze erin stikken of kan het dodelijke maag- of darmobstructie veroorzaken.

Hoe je kunt helpen: Kies tijdens het winkelen voor papieren zakken of neem indien mogelijk je eigen herbruikbare tassen mee.

Onthoud: Vervuil de natuur nooit. Allerlei soorten dieren verwarren afval vaak met voedsel of onderdak. Dek vuilnisbakken en recyclebakken veilig af, zodat dieren er niet in kunnen en er niet in vast kunnen komen zitten. En vergeet ook niet om op het vuilnis van anderen te letten. Je acties kunnen voor een dier het verschil uitmaken tussen leven en dood.