Waarom vegan mode altijd de meer duurzame optie is
Er is een moderevolutie aan de gang. Nederlanders zijn steeds meer bezig met hoe hun kleding wordt gemaakt, en de markt reageert daarop. Meer ontwerpers en winkelketens voeren beleid in tegen het gebruik van wreed geproduceerde materialen zoals bont, mohair, angora, wol, dons, leer en zijde in hun kledingstukken, waardoor miljoenen dieren leed en barbaars slachten bespaard blijft. De vraagstukken zijn nu: waar zal de kleding van de toekomst van worden gemaakt en welke impact zal het hebben op het milieu?
Dierlijk bont tegenover plastic
Hoewel dierenmishandeling de belangrijkste reden is dat merken stoppen met het gebruik van dierenhuiden, houden veel bedrijven ook rekening met de milieu-impact van deze ‘materialen’.
De Sustainable Apparel Coalition heeft gekeken naar de milieu-, sociale en arbeidseffecten van verschillende weefsels in hun toeleveringsketens en een classificatiesysteem ontwikkeld genaamd de Higg Material Sustainability Index. Kortweg gezegd: hoe hoger de score, hoe slechter het materiaal voor het milieu is.
Zoals je kunt zien, hebben dierenhuiden het meest verwoestende effect.
Evenzo is uit het baanbrekende rapport ‘Pulse of the Fashion Industry‘, dat vorig jaar werd uitgegeven, gebleken dat drie van de vier materialen die het schadelijkst zijn voor het milieu afkomstig zijn van dieren – leer richt het meeste schade aan, gevolgd door zijde, conventioneel geteelde katoen en wol.
Aangezien leer en wol lucratieve co-producten zijn van de niet-duurzame vleesindustrie, is dit niet verwonderlijk. Het fokken en doden van dieren voor hun vlees en huid verspilt niet alleen kostbare grondstoffen, zoals water, maar is ook de belangrijkste oorzaak van de vernietiging van het regenwoud.
Koeien en schapen genereren buitengewoon grote hoeveelheden gas, en volgens de Amerikaanse Voedsel- en Landbouworganisatie is veeteelt verantwoordelijk voor 14 tot 18 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Dan zijn er ook nog de uitwerpselen die de dieren produceren, die soms worden achtergelaten om te ontbinden in enorme vijvers of over akkers worden gespoten, wat resulteert in afvloeiing die nabijgelegen grond en waterwegen verontreinigt.
Het rapport ‘Pulse of the Fashion Industry‘ heeft aangetoond dat polyurethaanleer (PU) daarentegen ten opzichte van dierlijk leer minder dan de helft van de milieu-impact heeft, en een soortgelijke vergelijking kan worden gemaakt tussen wol en polyester. Laat dat maar even bezinken. Dierlijk leer en wol zijn twee keer zo schadelijk voor het milieu als polyurethaan en polyester, die van plastic zijn gemaakt!
Hoe zit het met microvezels?
Microvezels zijn de kleine plastic draadjes die kledingstukken afgeven wanneer ze worden gewassen. Ze komen vervolgens terecht in het rioleringssysteem en uiteindelijk in onze rivieren en oceanen. Op dit moment is er geen doorslaggevend bewijs voor de mogelijke invloed die ze hebben op mariene organismen, maar het vervuilen van de oceaan met plastic is natuurlijk geen geweldig idee.
Gelukkig zijn er een aantal zeer eenvoudige manieren om dit proces met je eigen wasgoed te voorkomen. Waszakken, zoals de Guppyfriend, zijn ontworpen om deze onzichtbare draadjes te vangen. Je kunt zelfs een filter op je wasmachine plaatsen. Je kunt ook je kleding met koud water wassen: hogere temperaturen veroorzaken een grotere reactie met de stof. Sommige artikelen, zoals je luxe nepbontjas, mogen hoe dan ook niet zo vaak worden gewassen.
https://www.facebook.com/stopmicrowaste/photos/a.1000510786726536/1489472347830375/?type=3&theater
De groei van eco-kleding
Mode draait om innovatie, en textielfabrikanten gaan de uitdaging aan door een groot scala aan milieuvriendelijke stoffen te maken die gemaakt zijn van biologisch materiaal. Er zijn handtassen, schoenen, portefeuilles en horloges te koop die zijn gemaakt van kurk, champignons of ananasbladeren. Steeds meer ontwerpers werken met volledig biologisch afbreekbare weefsels die zijn gemaakt van hennep en bamboe, gewassen die groeien zonder het gebruik van pesticiden of chemische meststoffen. En sojastof, ook wel ‘plantaardige kasjmier’ genoemd, wordt gemaakt van een bijproduct van het verwerken van sojabonen.
Daarnaast werken wetenschappers aan manieren om ons afval te verwerken tot nieuwe kleding. Gerecycled polyester, ook wel rPET, is gemaakt van oude plastic flessen, en Stella McCartney gebruikt voor haar vegan leer gerecycled polyester, dat “24 keer minder impact op het milieu heeft, zoals berekend via de Environmental Profit and Loss”. Ondertussen won een groep innovatieve ontwerpstudenten onlangs de Biodesign-uitdaging van 2018 voor hun niet-dierlijke wol gemaakt van hennep- en kokosvezels die werden behandeld met enzymen gewonnen uit oesterzwammen.
Wat je kunt doen voor het milieu
- Shop vegan. Vegan stoffen zijn – zelfs als ze synthetische weefsels bevatten – veel beter voor het milieu dan het gebruik van dierenhuiden. En niemand hoeft ervoor te sterven.
- Let op bij het wassen en koop een microvezel-opvangzak.
- Stop met het kopen van kleding die je niet draagt. Het klinkt voor de hand liggend, maar we zouden allemaal bewuster om kunnen gaan met de inhoud van onze kledingkasten.
- Sluit je aan bij ons actienetwerk en onderteken actieoproepen om bedrijven te vragen om te stoppen dieren te pijnigen en milieuschade aan te richten voor mode!