‘Katten’-demonstranten vieren bontvrije catwalks tijdens de London Fashion Week
Een groep aanhangers van PETA UK heeft vandaag tijdens de London Fashion Week een kleurrijk statement gemaakt om het nieuws te vieren dat geen enkele ontwerper dit seizoen tijdens het evenement bont op de catwalks zal presenteren. Het is duidelijk dat mededogen in de mode is – en dat deze omslag blijvend is.
In kleurrijke kostuums drukten de vijf ‘katten’ uit hoe blij PETA is dat de pelsindustrie de geschiedenisboeken in gaat, vooral nu moderne ontwerpers nee zeggen tegen bont en ja tegen innovatieve vegan stoffen waarvoor geen dieren hoeven te lijden.
De meerderheid van de mensen wil tegenwoordig geen bont meer dragen. Steeds meer internationale topontwerpers – waaronder Stella McCartney, Vivienne Westwood, Calvin Klein, Gucci, Armani en anderen – zijn inmiddels 100 procent bontvrij. Uit een onderzoek van PETA UK onder ontwerpers met een show of presentatie tijdens de London Fashion Week in februari 2018 bleek dat 95 procent – waaronder Burberry en Mulberry – geen bont gebruikte in hun collecties voor het herfst/winterseizoen 2018, en uit een onlangs uitgebrachte enquête onder ontwerpers die van plan waren om deze maand tijdens het evenement te presenteren is gebleken dat de modeweek 100 procent bontvrij is.
Ontwerpers hebben goede redenen om bont te vermijden. Het produceren van bont is een immens wreed proces waarbij dieren worden gedwongen in krappe, smerige kooien te leven voordat hun huid wordt afgerukt voor mode. Van het leven in deze omstandigheden – ver van hun natuurlijke omgeving en zonder de mogelijkheid om te spelen, te springen, te rennen of ander gedrag te vertonen dat natuurlijk voor hen is – worden deze nieuwsgierige, intelligente dieren vaak gek tijdens hun korte leven. Gevechten, zelfverminking en kannibalisme komen maar al te vaak voor op pelsdierfokkerijen.
De feestelijke actie volgt op de groei aan populariteit van diervriendelijke mode in de branche. Burberry heeft onlangs aangekondigd dat het niet langer bont zal gebruiken, en vooruitstrevende bedrijven omarmen vegan alternatieven voor leer, dons en wol. Maar hoewel de overgrote meerderheid van de modehuizen nu een strikt antibontbeleid heeft en Groot-Brittannië bijna 20 jaar geleden al een verbod invoerde op de pelsdierhouderij moet de British Fashion Council (BFC) nog daadkrachtig optreden wat betreft deze belangrijke kwestie.
Ontwerpers maken al de juiste keuze door bont te vermijden, maar ook de BFC moet accepteren dat tijden en de Britse waarden veranderen en bont bij alle toekomstige evenementen verbieden, zodat er nooit meer mee op de catwalk van de London Fashion Week kan worden geparadeerd.
Wat je kunt doen
Verzoek Farfetch om te stoppen met de verkoop van bont: