Orka’s zijn niet de enige dieren die lijden in SeaWorld

Geplaatst op door Debra Wolford

Als mensen denken aan de dieren die lijden in SeaWorld, stellen ze zich vaak een orka voor – vooral nadat de documentaire Blackfish de gruwelijke behandeling van deze intelligente, sociale wezens blootlegde. Maar niet alleen orka’s lijden in het zee-‘pret’-park – ook verschillende andere diersoorten worden opgesloten in smerige, krappe bassins en onder het mom van amusement uitgebuit.

© Jo-Anne McArthur / We Animals

Dolfijnen

Orka’s zijn eigenlijk een soort dolfijn, en 41 van hen zijn tot nu toe in SeaWorld overleden. Maar het park houdt ook tuimelaars en kortsnuitdolfijn gevangen, die dag in dag uit trucs moeten uitvoeren in shows. Volwassenen en kinderen zijn tijdens deze activiteiten door dolfijnen gebeten en sinds 2008 zijn er 53 tuimelaars en vijf kortsnuitdolfijnen in de parken overleden.

Witte walvissen

Sinds 2008 zijn er acht witte walvissen gestorven in SeaWorld. Al in 1988 werd een witte walvis genaamd Martha uit de oceaan voor de kust van Canada gehaald en verscheept naar SeaWorld San Antonio, waar ze herhaaldelijk werd bezwangerd als onderdeel van het fokprogramma van het park met witte walvissen in gevangenschap. Een van de kalveren werd een maand te vroeg geboren en werd al 12 uur na de geboorte aan het publiek tentoongesteld. Drie weken later stierf de baby.

© Jo-Anne McArthur / We Animals (Deze afbeelding is representatief voor hoe dieren worden gehouden in SeaWorld)

Pinguïns

Pinguïns zijn sociale dieren die in groepen eten, zwemmen en nestelen. Ze horen thuis in uitgestrekte, open landschappen, waar ze hun jongen groot kunnen brengen en tijd kunnen doorbrengen in de oceaan. Maar in SeaWorld worden ze opgesloten in kleine verblijven en gedwongen om in vuile omstandigheden te leven. Het is bekend dat bezoekers afval in de verblijven gooien, dat soms door pinguïns wordt opgegeten met levensbedreigende gezondheidsproblemen tot gevolg.

In 2011 heeft SeaWorld naar verluidt 10 babypinguïns weggehaald bij hun ouders en uit hun natuurlijke leefomgeving op de zuidpool. Het bedrijf beweerde dat ze zouden worden gebruikt voor ‘onderzoeksdoeleinden’. Ze worden sindsdien in gevangenschap gehouden.

© Jo-Anne McArthur / We Animals

IJsberen

Soorten zoals ijsberen die van nature lange afstanden afleggen in kunstmatige omgevingen houden leidt bij hen tot extreme ellende en frustratie. In 2017 stierf Szenja, een ijsbeer in SeaWorld San Diego, enkele weken nadat ze was gescheiden van haar metgezel met wie ze 20 jaar had samengeleefd, Snowflake, die naar Pittsburgh Zoo was verscheept waardoor Szenja geïsoleerd, alleen en ongelukkig achterbleef.

© PETA US

Zeeleeuwen

Net als de orka’s en andere dolfijnen worden zeeleeuwen bij SeaWorld gedwongen om trucs uit te voeren tijdens shows. Omdat in hun verblijven geen beschutting is tegen de zon, hebben ze vaak last van een verbrande huid. Er is ook opgemerkt dat ze herhaaldelijk in cirkels ronddraaien (een teken van psychisch leed), tegen de zijkanten van de bassins schuren om zich te krabben – omdat ze jeuk en huidirritatie hebben door het water vol bacteriën en chemicaliën – en dat ze  oogproblemen hebben als gevolg van ernstige irritatie veroorzaakt door het water.

© Jo-Anne McArthur / One Voice

Haaien

Haaien kunnen tot wel 70 kilometer per dag zwemmen, en bepaalde soorten moeten constant bewegen om te kunnen ademen. SeaWorld beperkt deze intelligente dieren tot kleine bassins waar ze gedwongen zijn om in eindeloze cirkels of heen en weer te zwemmen, en soms blessures aan hun neuzen oplopen door herhaaldelijk tegen de wanden te wrijven. Omdat haaien gevoelige dieren zijn met verhoogde zintuigen, is de lawaaierige omgeving extreem stressvol voor hen. Er hebben ook verschillende incidenten plaatsgevonden waarbij haaien zijn gestorven als gevolg van vermijdbare technische storingen.

© Jo-Anne McArthur / We Animals

Andere dieren

Ook talloze pijlstaartroggen, walrussen, alligators, zeekoeien, zeeschildpadden en otters worden in SeaWorld uitgebuit en opgesloten in kunstmatige omgevingen die niet eens in de buurt komen van hun natuurlijke omgeving. Deze dieren worden geconfronteerd met immense stress, en het publiek krijgt de verkeerde les: dat dieren van ons zijn om mee te doen wat we willen, wat speciesisme in stand houdt. Het is nooit acceptabel dat een levend wezen lijdt voor ons vermaak.

Wat je kunt doen

TUI verkoopt nog steeds kaartjes voor SeaWorld en steunt daarmee de mishandeling van deze dieren. Omdat het zee-‘pret’-park te lijden heeft van een dalende aandelenkoers en een gestage afname van het aantal bezoekers, wordt het tijd dat TUI in de voetsporen treedt van talloze andere reisaanbieders – waaronder STA Travel en Thomas Cook – en de banden met SeaWorld verbreekt.

Deel je mening met TUI Group en vraag het bedrijf om te stoppen met het steunen van orkamishandeling:

Stuur TUI Group een bericht

Jo-Anne McArthur / We Animals