Wreedheid in je kokosmelk? Doodsbange apen worden gebruikt als slaven
Zijn jouw kokosnoten door apen in gevangenschap geplukt?
Uit een verontrustend PETA Azië-onderzoek blijkt dat doodsbange jonge apen in Thailand worden vastgeketend, wreed worden getraind en gedwongen worden in bomen te klimmen om kokosnoten te plukken die worden gebruikt voor kokosmelk, -olie en andere producten.
Geketend en krankzinnig gemaakt
Onderzoekers van PETA Azië bezochten acht faciliteiten waar gevangen apen werden gedwongen kokosnoten te verzamelen, waaronder degenen die leveren aan de belangrijkste kokosmelkproducenten van Thailand, evenals verschillende trainingsfaciliteiten voor apen en een wedstrijd voor het plukken van kokosnoten waarbij apen werden gebruikt. Op elk van deze locaties hebben ze mishandeling en uitbuiting vastgelegd.
Veel apen worden naar verluidt illegaal ontvoerd bij hun families en natuurlijke leefomgevingen vandaan als ze nog maar baby’s zijn. Ze krijgen stijve metalen halsbanden en worden vastgeketend of vastgebonden totdat ze niet langer nuttig zijn voor boeren.
Deze intelligente dieren wordt de mogelijkheid ontzegd om zich vrij te bewegen, met andere apen om te gaan of iets anders te doen dat voor hen belangrijk is. Tot wanhoop gedreven lopen ze eindeloos heen en weer en draaien rondjes op de kale, met vuilnis bezaaide stukken grond waaraan ze zijn vastgeketend.
Wreed getraind en gebruikt als slaven
De doodsbange jonge apen worden gedwongen om frustrerende en moeilijke taken uit te voeren, zoals draaien aan zware kokosnoten totdat ze van een grote hoogte van de bomen vallen. Een onderzoeker kwam erachter dat als apen zichzelf proberen te verdedigen, hun hoektanden kunnen worden uitgetrokken.
Om meer geld te verdienen aan deze dieren, dwingen sommige trainers hen ook om deel te nemen aan circusachtige shows waarin ze betalende bezoekers vermaken door te fietsen, te basketballen en andere verwarrende en vernederende trucjes uit te voeren.
Sommige apen werden vervoerd in krappe kooien die nauwelijks groot genoeg waren om zich in om te keren, en anderen werden achtergelaten in gesloten kooien achterop een pick-up truck zonder beschutting tegen de regen. Eén aap schudde verwoed aan de tralies van de kooi in een vergeefse poging om te ontsnappen.
Vastgebonden aan de nek met een metalen halsband worden de apen gedwongen om in bomen te klimmen en kokosnoten te verzamelen.
Geen tropisch paradijs
Een onderzoeker kreeg van werknemers te horen dat hun faciliteiten kokosnoten leveren aan het merk Chaokoh, dat in grote supermarkten over de hele wereld wordt verkocht. Dus als je artikelen koopt van Chaokoh ondersteun je mogelijk deze wreedheid.
Andere regio’s waar kokos wordt geteeld – waaronder Brazilië, Colombia en Hawaï – oogsten kokosnoten met behulp van diervriendelijke methoden zoals op de tractor gemonteerde hydraulische liften, gewillige menselijke klimmers, touw- of platformsystemen of ladders of door het planten van dwergkokospalmen. Onderzoek heeft aangetoond dat deze methoden superieur zijn aan het gebruik van apen, die geen onderscheid kunnen maken tussen rijp en onrijp fruit, en de rijpe kokosnoten worden beurs wanneer de apen ze op de grond laten vallen.
Kokoswater is meestal afkomstig van kokosnoten die aan dwergbomen groeien, waaronder de Nam Hom-variëteit, en het oogsten ervan vereist geen apenarbeid – maar dit is niet altijd het geval. PETA Azië heeft bevestigd dat Harmless Harvest een van de bedrijven is die geen apenarbeid gebruiken voor kokoswater.
Help apen
- Zorg ervoor dat jouw kokosproducten niet afkomstig zijn van leveranciers die apenarbeid gebruiken.
- Stuur een bericht naar Chaokoh en vraag hen om deze wrede industrie niet langer te steunen door hun kokosnoten te verkrijgen van bedrijven die geen apen als slaaf gebruiken:
- Deel dit onderzoek met je vrienden en familie: