Dieren gefokt voor melk

Koeien zijn zachtaardige en intelligente dieren, die, als ze de kans krijgen, hun jongen opvoeden en levenslange vriendschappen met elkaar vormen. Maar op melkveebedrijven worden koeien opgesloten en leiden een leven vol ellende, terwijl de mensen die hun melk drinken, een verhoogd risico lopen op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten, diabetes, kanker en vele andere kwalen.

Mishandeling op boerderijen

Melkkoeien worden wereldwijd behandeld als melkproducerende machines, worden genetisch gemanipuleerd en krijgen regelmatig antibiotica en hormonen toegediend. Hun kalfjes worden van hen weggenomen als ze slechts 1 dag oud zijn, wat verdriet en angst veroorzaakt bij zowel moeder en kalf. Moederkoeien loeien en roepen vaak nog dagenlang verwoed om hun jongen.

Koeien die worden gefokt om melk te produceren, kunnen hun hele leven op betonnen vloeren staan. Ze worden onnatuurlijk, eiwitrijk voer gegeven om meer melk te produceren. Vandaag de dag produceert een Nederlandse koe doorgaans drie keer meer melk dan ze nodig zou hebben om haar kalf te voeden. Deze koeien hebben daardoor vaak last van pijnlijke uierontsteking, of mastitis, wat leidt tot meer pus en bacteriën in hun melk.

De druk van het voortdurend zwanger zijn, put koeien uit en maakt ze vaak kreupel. Wanneer ze uitgeput zijn en dergelijke grote hoeveelheden melk niet langer kunnen produceren, worden ze naar het slachthuis gestuurd en gedood.

Geiten en schapen

Koeien zijn niet de enige slachtoffers van de zuivelindustrie: andere dieren gefokt voor hun melk verduren hetzelfde schokkende gebrek aan welzijn en ondergaan, na enkele jaren vol mishandeling, dezelfde gewelddadige dood in een industrieel slachthuis.

Intelligente en nieuwsgierige geiten, die bekend staan als geduldige en verzorgende moeders, alsook zachtaardige schapen worden keer na keer zwanger gemaakt en hun jongen worden binnen enkele uren na de bevalling op traumatische wijze van hen afgepakt. Omdat er weinig vraag is voor geitenvlees, worden de meeste mannelijke geitjes op jonge leeftijd naar Zuid-Europa vervoerd, waar geitenlamsvlees wordt beschouwd als een traditionele delicatesse. In Nederland wordt het merendeel van de geiten gehouden op intensieve melkgeitenhouderijen zonder enige toegang naar buiten, waar dieren levenslang worden opgesloten en worden aangesloten op melkmachines. Zoals met koeien, zorgt het constant melken ervoor dat schapen en geiten gevoelig zijn voor pijnlijke, geïnfecteerde uiers en andere ziekten.

Melk en menselijke gezondheid

Alsof het onnodig lijden van 2.8 miljoen melkkoeien in Nederland niet erg genoeg is, is melk ook nog eens slecht voor onze gezondheid. Koemelk is aangepast aan de voedingsbehoeften van kalveren, die vier magen hebben en in een kwestie van maanden honderden kilo’s in gewicht aankomen – soms wegen ze wel 500 kilo nog voordat ze 2 jaar oud zijn. Voor de mens is melk een product met een hoog gehalte in vet, een veelvoorkomende allergeen en gekoppeld aan vele ziekten. Medische studies geven bijvoorbeeld aan dat melk bij vrouwen het risico op botontkalking wellicht zelfs verhoogt.

Wat u kunt doen

Gelukkig is het mogelijk om alle voedingsstoffen binnen te krijgen die u nodig hebt zonder koeien aan te doen. Verrijkte plantaardige melk, zoals soja- of amandelmelk voorziet van calcium, vitaminen, ijzer, zink en eiwitten, maar bevat geen cholesterol. Ze zijn ook nog eens diervriendelijk!

FEITEN

  • De natuurlijke levensduur van een koe is ongeveer 25 jaar, maar de meeste koeien op melkveebedrijven worden geslacht als ze slechts 4 of 5 jaar oud zijn.
  • Het drinken van melk ondersteunt de wrede kalfsvleessector. Mannelijke kalveren die bij melkkoeien geboren worden, worden uiteindelijk vaak gefokt voor kalfsvlees.
  • Mensen zijn de enige diersoort die melk drinken na de kleutertijd of de melk van een ander dier drinken.
  • De melkveehouderij heeft een enorme impact op het milieu en draagt voor 4 procent bij aan de totale uitstoot van broeikasgassen in de wereld.
  • Bij de meeste melkkoeien zouden normaalgesproken hoorns groeien, maar de boeren verwijderen het hoornweefsel met behulp van , of een draadzaag. In Nederland is het verplicht deze pijnlijke verminking met verdoving uit te voeren. Maar veel boeren geven niets tegen de napijn, die wel 2 dagen kan aanhouden.