10 redenen waarom experimenten op dieren moeten stoppen
De schatting is dat er over de hele wereld honderden miljoenen dieren per jaar worden verminkt en gedood in proeven voor medicijnen tot schoonmaakmiddelen. Hier zijn hier 10 redenen waarom het gebruik van dieren als laboratoria hulpmiddelen misleidend en wreed is.
1. Dieren zijn geen testbuizen met staarten.
Ze voelen pijn en angst net als wij, en hun overweldigende natuurlijke instincten – zoals die van ons – zijn om in leven te blijven en vrij te zijn.
2. Experimenteren op dieren is wreed.
In Nederland is het gewoon legaal om apen te gebruiken in wrede, nutteloze experimenten. En er zijn geen wetten die voorkomen dat onderzoekers pesticiden aan honden dwangvoeren, of elektrische schokken aan ratten, of het genetisch manipuleren van muizen. Het komt rechtstreeks uit een nachtmerrie.
3. Het is slechte wetenschap.
Het is heel moeilijk om resultaten van experimenten op dieren te nemen, en deze betrouwbaar toe te passen op mensen, want we zijn anders – fysiologisch gezien, maar ook biochemisch, metabolisch, en zo voorts – dan andere soorten. Dat is waarom de meeste medicijnen die op dieren zijn getest, falen bij mensen. Sommigen die als veilig werden bevonden bij dieren hebben zelfs zeer tegengestelde reacties bij mensen veroorzaakt – inclusief de dood.
4. Het is niet ethisch.
Hoe je het wendt of keert, het is verkeerd om denkende, voelende wezens te veroordelen tot een eenzaam leven in een laboratoriumkooi en hen – zonder hun toestemming – bloot te stellen aan enge, pijnlijke experimenten.
5. Dieren worden nog steeds gedood voor lipstick.
Dierproeven voor cosmetica zijn al lang verboden in Nederland en sinds maart 2013 is de verkoop van cosmetica wiens ingrediënten op dieren zijn getest over de hele Europese Unie verboden – een grote stap voorwaarts. Helaas is het in sommige landen – zoals in China, bijvoorbeeld – verplicht voor ieder bedrijf dat cosmetica verkoopt om te betalen om hun producten te laten testen op dieren.
Dit betekent dat sommige bedrijven die jarenlang wreedheidvrij waren, hun ethische beleid de rug hebben toegekeerd en weer op dieren testten zodat ze deze markt konden bereiken. Om te garanderen dat je niet je geld geeft aan een bedrijf dat profiteert van dierenmishandeling in andere landen, raden we aan om de PETA US Beauty Without Bunnies database te raadplegen om wreedheidvrije merken te zoeken.
6. Het is niet geld dat goed wordt besteed.
Proeven op dieren verlengt het leed van mensen die wachten op een effectief geneesmiddelen voor ziekten. Het creëert misleidende resultaten en verspilt kostbaar geld, tijd en middelen die in plaats daarvan zou kunnen worden gespendeerd aan effectieve, menselijk-relevante research. “De geschiedenis van kankeronderzoek is er een geweest van het genezen van kanker bij muizen”, zegt Richard Klausner, MD, de voormalig directeur van de US National Cancer Institute. “We hebben decennialang kanker genezen in muizen – en het werkte simpelweg niet bij mensen.”
7. Er zijn betere methoden beschikbaar.
Vooruitdenkende wetenschappers hebben humane, geavanceerde en effectieve niet-dierlijke onderzoeksmethoden ontwikkeld, inclusief op mensen gebaseerd mirco-dosing, in vitro technologie, mens-patiënt simulators en geavanceerde computermodellen. Niet alleen voorkomen deze methoden het leed van dieren, ze zijn vaak ook goedkoper, superieur en accurater.
8. Het veroorzaakt leed op een grote schaal.
In 2015 alleen werden er in Nederland 528.159 dierproeven uitgevoerd, waarvoor 479.580 dieren werden gebruikt. Ieder dier die in deze proeven werd gebruikt was een levend, denkend, voelend wezen die een familie had en vrij wilde zijn.
9. Ratten zijn slim – en ze giechelen!
Ratten – die, samen met muizen, de dieren zijn die het vaakst in experimenten gebruikt worden – zijn zeer intelligente en sociale dieren. Ze leven mee met anderen als ze in moeilijkheden zitten en zullen hun eigen veiligheid riskeren om vrienden en vreemden te redden. En wanneer ze speels gekieteld worden, maken ze geluiden die erg lijken op menselijk gelach. Ze verdienen het niet om behandeld te worden als levende laboratoria objecten.
10. De keuze is niet tussen dieren en mensen.
Het is tussen goede wetenschap en slechte wetenschap – tussen methoden die direct relateren aan mensen en die dat niet doen. Het is tijd om naar humane, effectieve en moderne niet-dierlijke proefmethoden over te stappen die geen dierenleed veroorzaken en die ons hoop bieden voor effectieve medische behandelingen.
Kom ook in actie tegen dierproeven en teken de petitie waarin u de Europese Commissie en het Europese Parlement verzoekt om een moratorium van alle dierproeven af te vaardigen en deze systematisch te controleren om zo hun belang te her beoordelen.