5 redenen waarom dierproeven voor onderzoek naar de ziekte van Parkinson moeten stoppen

Geplaatst op door Melissa van den Aarssen

Het testen op dieren in de zoektocht naar een behandeling voor de ziekte van Parkinson of een andere ziekte is onethisch, verspillend en gevaarlijk. Om te beginnen komt de aandoening van nature niet voor bij andere dieren.

De diersoorten die vaak in experimenten worden gebruikt – waaronder apen, ratten en muizen – lijden aan kunstmatig opgewekte Parkinson-achtige symptomen en de resultaten zijn niet toepasbaar op mensen. Experimentatoren houden dieren opgesloten in kooien totdat ze niet langer bruikbaar zijn, en daarna worden ze weggegooid als levenloze laboratoriumbenodigdheden. Dit is waarom dierproeven moeten stoppen:

Dieren lijden in laboratoria voor slechte wetenschap
In het verleden hebben onderzoekers geprobeerd aspecten van de ziekte van Parkinson na te bootsen in muizen, honden, apen, vissen, kikkers en andere dieren, maar een groeiend aantal wetenschappers erkent de beperkingen van deze methode. De ziekte van Parkinson is specifiek voor mensen en komt van nature niet voor bij andere dieren. Sterker nog, er is geen enkele methode met dieren ontwikkeld die alle aspecten van de aandoening kan repliceren, waardoor menselijke patiënten lijden onder het gebrek aan effectieve behandelingen en genezingen.

Er zijn veel moderne, dierproefvrije methoden
Vooruitstrevende wetenschappers ontwikkelen humane, moderne en effectieve dierproefvrije methoden – zoals menselijke weefselmodellen, 3D-printen, geavanceerde beeldvormingstechnieken en organen-op-chips. Er is al veelbelovende vooruitgang geboekt, maar er moeten veel meer middelen worden besteed aan de ontwikkeling van dierproefvrije methoden. Er had allang overgeschakeld moeten worden op humane methoden voor onderzoek gericht op het begrijpen van ziekten en de ontwikkeling van medicijnen.

Er zijn dierproefvrije doorbraken in Parkinsononderzoek
Een cruciale factor bij de ontwikkeling van medicijnen voor aandoeningen zoals de ziekte van Parkinson is de bloed-hersenbarrière – oftewel, hoe krijgen we een potentieel nieuw medicijn van de bloedbaan van een patiënt naar de hersenen? Een onderzoeksteam van de Vanderbilt Universiteit in de VS heeft een bloed-hersenbarrière-op-een-chip ontwikkeld, een apparaat ongeveer zo groot als een computermemory stick dat menselijke cellen en nauwkeurige techniek gebruikt om de micro-omgeving van het menselijk lichaam na te bootsen.

Op hetzelfde gebied ontving een Amerikaans biotechnologiebedrijf onlangs een overheidsbeurs om zijn voorspellende preklinische model van de bloed-hersenbarrière te ontwikkelen als alternatief voor “traditionele farmaceutische medicijntesten op laboratoriumdieren”, wat “de kosten zal verlagen en het aantal mislukkingen in klinische proeven zal verminderen”.

Het publiek roept om een toekomst zonder dierproeven
We hopen  van harte op een toekomst waarin dierproeven niet langer worden getolereerd. Uit een enquête over dierproeven van PETA en Animal Rights in 2023 bleek dat tweederde van de ondervraagde Nederlanders wil dat de regering werk maakt van het uitfaseren van ale dierproeven en daartoe een strategie hanteert met doelstellingen en deadlines.

Naarmate meer politici, wetenschappers en burgers zich bewust worden van de ernstige beperkingen van dierproeven en het leed dat de dieren moeten doorstaan, zal er een aanzienlijke druk ontstaan voor dierproefvrij onderzoek.

Dierproeven zijn zinloos
Keer op keer hebben systematische reviews aangetoond dat dierproeven leiden tot vruchteloze klinische onderzoeken die mensenlevens in gevaar kunnen brengen – naast het feit dat ze miljarden kosten en het lijden van miljoenen dieren veroorzaken.

Alle voelende wezens delen het vermogen om te lijden, maar verschillende soorten hebben verschillende fysiologieën en metabolismen. Het gebruik van de ene soort om de eigenschappen van een andere te identificeren zal altijd met problemen gepaard gaan.

Wat jij kunt doen voor dieren in laboratoria

Een revolutie naar dierproefvrij onderzoek zal iedereen ten goede komen. Dierproefvrije methoden zijn vaak sneller en nauwkeuriger. Toen het testen van cosmetica op dieren verboden werd, hebben we een toename gezien in de ontwikkeling van superieure, dierproefvrije testen. Het enige wat nodig is, is dat nationale overheden, Europese functionarissen en organisaties meer investeren in diervriendelijke strategieën of stoppen met het financieren van wrede dierproeven.

Je kunt dieren in laboratoria helpen met slechts een paar klikken door je naam toe te voegen aan vijf cruciale petities en brieven van PETA: