5 Verrassende dingen die je wellicht nog niet wist over dierproeven
24 April markeert de start van de wereldwijde week voor dieren die gebruikt worden in laboratoria. U bent misschien bewust van het feit dat er miljoenen dieren nog steeds gebruikt worden in wrede experimenten, maar hier zijn nog vijf dingen die u misschien nog niet wist over dierproeven.
- Nederland bezit Europa’s grootste primaten-onderzoekscentrum.
In het Biomedical Primate Research Centre worden niet-menselijke primaten geinjecteerd met slopende, fatale ziekten zoals knokkelkoorts, HIV/AIDS, malaria en het West Nile virus in barbaarse en wrede experimenten. Maar eerder dit jaar was er ook goed nieuws: het BPRC moet alle experimenten op niet-menselijke primaten verminderen en in plaats daarvan focussen op het onwikkelen van humane methoden vrij van dieren.
- Testen op dieren voor cosmetica is sinds 2013 verboden in de EU.
Maar in 2006 introduceerde de Europese Unie een nieuwe wet, ook wel bekend als de Registratie, Evaluatie, Autorisatie en Restrictie van Chemicaliën (REACH), dat chemische bedrijven opdraagt om informatie aan te leveren over de gezondheidseffecten en milieugevaren van vrijwel alle chemicaliën die gebruikt worden in Europa. De wet vereist resultaten uit dierproeven, en als bedrijven die nog niet hebben, worden ze gewoonlijk verplicht om nieuwe uit te voeren. Als een resultaat hiervan worden honderdduizenden dieren gebruikt voor pijnlijke en dodelijke proeven en miljoenen meer worden verwacht in de komende jaren. REACH is het grootste proefdierprogramma in de wereld, en het gebeurt hier en op dit moment in Europa.
Wil je helpen deze wreedheden te beindigen? Teken dan deze petitie.
- Air France–KLM Group transporteert nog steeds apen van Mauritius die gebruikt worden in wrede experimenten.
Ze zijn een van de laaste luchtvaartmaatschappijen die nog bijdragen aan deze vorm van dierentransport en dit onderzoek laat zien hoe apen, die vaak uit hun natuurlijke leefomgeving worden gehaald, een leven van leed lijden in de laboratoria waar ze eindigen. Als u wil helpen deze experimenten te stoppen, laat dan Air France–KLM Group weten hoe u zich voelt door te tekenen.
- Producten als wasmiddel, vaatwasmiddel en meubelwas kunnen op dieren getest worden.
Ja, zelfs producten als wasmiddel, vaatwasmiddel en meubelwas kunnen op dieren getest worden. Als u wil weten welke merken wreedheidvrij zijn en welke niet, kijk dan op deze lijst van PETA US van bedrijven die niet op dieren testen.
- Rusland gebruikt nog steeds primaten in hun ruimtevaartprogramma’s.
Deze apen ondergaan jarenlange slopende tests in trainingsfaciliteiten en laboratoria, zelfs nadat de meeste grote namen in de ruimtevaart jaren geleden gestopt zijn met het gebruik van dieren in experimenten.
Dieren zouden niet mogen worden verscheept naar laboratoria door luchtvaartmaatschappijen, de ruimte in worden gelanceerd of in ruwe en wrede experimenten worden gebruikt. Wil u alle dieren die gebruikt worden in experimenten helpen? Bekijk dan onze Actie Pagina of word lid van ons ActieTeam!