9 redenen om nooit naar de dierentuin te gaan

Geplaatst op door Debra Wolford

Dierentuinen begonnen als menagerieën waar de rijken levende ‘exposities’ uit vreemde landen konden zien. De rechtvaardiging die veel dierentuinen geven voor hun bestaan in de 21ste eeuw is dat ze dieren zouden beschermen en bedreigde soorten zouden behouden – maar dat is niet waar. Tegenwoordig zien veel mensen dierentuinen voor wat ze daadwerkelijk zijn: dierengevangenissen.

Lees verder om te ontdekken waarom niemand ooit dierentuinen zou moeten steunen.

1. Dieren lijden in gevangenschap

Gevangenschap is een hel voor dieren, die vrij horen te zijn. Verblijven in Nederlandse dierentuinen en safariparken zijn gemiddeld 100 keer kleiner dan de minimumleefruimte voor dieren in hun natuurlijke habitat.

In dierentuinen wordt iedere beslissing van dieren – inclusief wat ze eten, wanneer ze slapen en wie ze als partner kiezen – door mensen bepaald. Ze kunnen geen grote afstanden afleggen of veel van de andere dingen doen die natuurlijk en belangrijk voor ze zijn. Vaak mogen ze niet eens bij hun familie blijven, want jonge dieren worden doorgaans overgeplaatst naar andere dierentuinen.

De dagelijkse stress en het gebrek aan stimulatie leidt vaak tot abnormaal en zelfdestructief gedrag – bijvoorbeeld continue op en neer of in strakke cirkels lopen, heen en weer schommelen, wiegen of zelfverminking – een aandoening die bekend staat als ‘zoochosis‘. Dit soort gedrag is bijna ongehoord bij hun soortgenoten in het wild. Dierenverzorgers geven de dieren soms antidepressiva, kalmeringsmiddelen of antipsychotica om te proberen hun leed te verbergen.

2. Veel dierentuinen bieden niet eens minimale zorg

Zelfs in de beste omstandigheden kunnen dierentuinen onmogelijk voldoen aan alle unieke milieu-, voedings-, klimaat- en sociale behoeften van de verschillende diersoorten die ze gevangen houden – en sommige bieden zelfs niet eens basiszorg. South Lakes Safari Zoo in het Verenigd Koninkrijk haalde in 2017 het nieuws toen ontdekt werd dat er daar in minder dan drie jaar tijd bijna 500 dieren stierven, door oorzaken die variëren van ondervoeding, onderkoeling en gebrek aan veterinaire zorg tot regelrechte verwaarlozing. Een schildpad werd geëlektrocuteerd door het hekwerk van de dierentuin en maki’s en vogels werden overreden door een miniatuurtrein die door het park reed.

© Jo-Anne McArthur / Born Free Foundation

3. Dieren worden uit hun leefomgeving weggehaald

Dierentuinen ontvoeren dieren nog steeds uit hun natuurlijke omgeving om ze tentoon te stellen. Onlangs was Borth Wild Animal Kingdom in Wales verantwoordelijk voor de dood van twee lynxen die uit hun natuurlijke leefomgeving waren gehaald en in verblijven waren geplaatst waarvan de eigenaren van de dierentuin erkenden dat ze niet geschikt waren. Eén lynx werd gedood nadat ze ontsnapte, terwijl de andere werd gewurgd toen ze naar een ander verblijf werd verplaatst. En een paar maanden geleden werden babyolifanten in de natuur gevangen en weggehaald bij hun moeders en kuddes om vervolgens naar China te worden gestuurd om een leven van ontbering in dierentuinen te leiden. Als gevolg van ongeschikte ruimte, voedsel, water en veterinaire zorg hebben dieren in dierentuinen vaak last van slopende gezondheidsproblemen en sterven de meesten voortijdig.

© Jo-Anne McArthur / Born Free Foundation

4. ‘Behoud’ is bedrog

De overgrote meerderheid van de diersoorten die in dierentuinen worden gehouden zijn niet bedreigd. En hoewel er een wijdverbreide misvatting bestaat dat dierentuinen bedreigde dieren uitzetten in hun oorspronkelijke habitat, hebben de meeste dierentuinen in werkelijkheid geen enkele betrokkenheid bij herintroductieprogramma’s. Dit betekent dat in gevangenschap gefokte diersoorten die met uitsterven worden bedreigd – waaronder olifanten, ijsberen, gorilla’s, tijgers, chimpansees en panda’s – zelden of nooit worden vrijgelaten in hun natuurlijke leefomgeving om slinkende bevolkingsgroepen te ondersteunen.

© FILMING FOR LIBERATION

5. Alle kooien in de wereld kunnen niet voorkomen dat dieren uitsterven

Terwijl dierentuinen miljoenen uitgeven om dieren gevangen te houden, worden natuurlijke leefomgevingen vernietigd en sterven er dieren omdat er onvoldoende geld is om ze te beschermen. De enige effectieve en duurzame manier om diersoorten te redden is door programma’s te ondersteunen die zich richten op de reden waarom dieren uitsterven en bedreigd raken – verwoesting van hun leefomgeving. Wat heeft het voor zin om dieren te fokken als ze geen thuisplek meer hebben om naar toe te gaan?

© Jo-Anne McArthur / Born Free Foundation

6. Gezonde dieren worden gedood

Dierentuinen kiezen ervoor om dieren te fokken omdat het publiek graag baby’s wil zien. De fokprogramma’s hebben geen echt beschermingsdoel en onder het mom van ‘soortenbehoud’ ontdoen veel dierentuinen zich van ‘overtollige’ dieren – door ze te doden of te verkopen aan onethische handelaren in exotische dieren. Een giraffe genaamd Marius werd gedood door de dierentuin van Kopenhagen en aan de leeuwen gevoerd omdat hij ongeschikt werd geacht voor de fokkerij. In een Britse dierentuin werden de karkassen van geslachte dieren, inclusief bavianen en met uitsterven bedreigde herten, rottend naast vuilnisbakken achtergelaten.

© FILMING FOR LIBERATION

7. Dieren worden getraind om kunstjes te doen

Dieren zijn geen acteurs of spektakels om op te sluiten en aan te gapen. Toch worden ze in veel dierentuinen getraind om kunstjes uit te voeren alsof ze in een circus zijn. Dit jaar werd een panda gedwongen om door de tralies van haar gevangenis te schilderen als onderdeel van een attractie in een Oostenrijkse dierentuin, en de schilderijen werden vervolgens online verkocht. In een dierentuin in Alabama in de VS werd een rode panda gedwongen om hetzelfde te doen in een poging bezoekers aan te trekken. In 2010 werd een olifant in het Woburn Safari Park in het Verenigd Koninkrijk gedwongen om de bevelen van de dierenverzorger te gehoorzamen door het gebruik van elektrische hoogspanningsschokken. Verontrustend genoeg worden er zelfs in Europa dieren in dierentuinen gefokt om te worden verkocht aan circussen in andere landen.

© Jo-Anne McArthur / Born Free Foundation

8. Kinderen leren de verkeerde lessen

Een onderzoek onder kinderen in de leeftijd van 7 tot 15 jaar die de dierentuin van Londen bezochten, toonde aan dat voor de meerderheid van hen – inclusief degenen die een begeleide rondleiding door de dierentuin hadden gevolgd – er geen positieve leerresultaten waren. In veel gevallen had het uitje zelfs een negatieve invloed op hun begrip van dieren en hun leefgebieden.

En dat is logisch. We gaan immers niet naar een gevangenis om meer te weten te komen over de typische menselijke samenleving, dus waarom zouden we proberen te leren over dieren door ze in gevangenschap te observeren?

Uiteindelijk zijn dierentuinen bedrijven die zijn gericht op het vermaken van mensen en het verdienen van geld – geen onderwijsinstellingen. Ze promoten de misvatting dat het acceptabel is om je met dieren te bemoeien en ze opgesloten te houden in gevangenschap, waar ze depressief zijn en worden samengepropt en hen alle controle over hun leven wordt afgenomen.

© Free Morgan Foundation

9. Dierenbeschermingswetgeving ontbreekt

Sommige soorten – bijvoorbeeld dieren zoals orka’s of olifanten die in het wild lange afstanden afleggen – zijn bijzonder ongeschikt voor gevangenschap in welke vorm dan ook. Dus helpt de bestaande regelgeving maar heel weinig om het routineuze leed als gevolg van het van dieren afnemen van vrijheid en autonomie te stoppen.

Wat je kunt doen

Bezoek alsjeblieft geen dierentuinen. Geef geen geld aan deze inhumane inrichtingen die profiteren van het uitbuiten van dieren. We kunnen bedreigde diersoorten beschermen door het behoud van hun leefomgevingen te ondersteunen – in plaats van dierengevangenissen.

Als je meer wilt weten over dieren, bekijk dan een natuurdocumentaire die laat zien hoe dieren zich gedragen in hun natuurlijke habitat. Of kijk gewoon om je heen! Word een expert op het gebied van dieren in het wild in je omgeving, van de egeltjes in je tuin tot de vogels die overvliegen.

Laat Morgan naar huis gaan!

© Free Morgan Foundation