Alpacawolwreedheid: huilende alpaca’s rondgegooid en gesneden voor truien en sjaals
Een verontrustend, uniek undercoveronderzoek van PETA US onthult dat werknemers zwangere, huilende alpaca’s slaan, schoppen, vastbinden en verminken in Peru, ’s werelds grootste producent van alpacavezel.
Deze baanbrekende beelden belichten slechts een deel van de mishandeling die is vastgelegd bij Mallkini, ’s werelds grootste particuliere alpacahouderij, in de buurt van Muñani, Peru. Mallkini is eigendom van de Michell Group, ’s werelds grootste exporteur van alpacakleding en -garen.
Michell beweert dat alpaca’s scheren “geen kwaad” doet. Kijk zelf maar en help ons deze dieren te helpen.
Ruw behandeld, vastgebonden en doodsbang
Mallkini-werknemers tilden de alpaca’s aan de staart van de vloer en sleepten ze rond. Volgens een veterinaire expert die de beelden heeft bekeken, zou dergelijke “buitensporig geweld uitgeoefend op de botten, gewrichten en de weke delen eromheen” dislocaties, breuken en ernstig permanente zenuwletsel veroorzaken.
Ook smeten ze zwangere alpaca’s op tafels.
Werknemers bonden alpaca’s stevig bij de poten vast in een klemapparaat dat doet denken aan een middeleeuws martelrek en trokken zo hard dat hun poten bijna uit de kom schoten.
De alpaca’s worstelden, waardoor ze verwondingen riskeerden en soms ongetwijfeld opliepen.
Huilen en braken uit doodsangst
In bedwang worden gehouden is zeer angstaanjagend voor alpaca’s, die prooidieren zijn en vrezen dat ze op het punt staan gedood te worden. (Dat gebeurt later: als ze niet langer nodig zijn voor hun vacht, worden veel alpaca’s geslacht voor voedsel.)
De alpaca’s, die het doodeng vinden om vastgebonden te worden en volledig weerloos te zijn, schreeuwden, spuugden en braakten van angst toen arbeiders ze bij de oren grepen.
Een expert schreef: “Alpaca’s … hebben een aangeboren instinct om te vluchten voor gevaar en potentieel leed. Hen op hun rug en zijden vasthouden zou angst, paniek en ernstige psychische nood veroorzaken.”
Daarna gooiden de arbeiders hen op de betonnen vloer en werd er zelfs vastgelegd dat ze op de nek van een alpaca gingen staan.
Sommige alpaca’s bewogen minutenlang niet, blijkbaar uitgeput na hun beproeving.
Ernstig leed en stress
Scheerders werkten snel en onzorgvuldig, waardoor de dieren bloedden uit diepe, pijnlijke wonden.
Bij een van de alpaca’s leek een ooglid te zijn afgesneden, terwijl een ander dier uit de mond bloedde.
Toen de arbeiders ze hechtten, kregen de meeste dieren niet eens een plaatselijke verdovingsspray, die hoe dan ook ontoereikend zou zijn geweest voor gapende wonden. Volgens een dierenarts “brengen de arbeiders ondraaglijke pijn en marteling teweeg door wonden te hechten op vastgebonden dieren die volledig bij bewustzijn zijn zonder adequate pijnstilling.”
In staat om te horen, ruiken en te zien wat er gebeurde, kropen andere alpaca’s bijeen van angst.
Jij kunt helpen dit te stoppen!
Het beste dat je voor alpaca’s kunt doen, is weigeren iets te kopen dat van hun vacht is gemaakt. Het is makkelijk om het label te controleren tijdens het winkelen. Als er het woord ‘alpaca’ op staat, laat het dan liggen.
Als je denkt dat je het in je hebt om undercoveronderzoeken als deze uit te voeren, wil PETA US van je horen.
Vraag Anthropologie ook om producten gemaakt van alpacawol onmiddellijk in de ban te doen ten gunste van diervriendelijke materialen.