De prijs van cosmetica: ‘Bebloede konijnen’ protesteren tegen wrede testen

Geplaatst op door Esther DeJong

Vorige week hingen twee PETA-aanhangers, verkleed als gekneusde en bebloede konijnen, “levenloos” uit een gigantische make-uptas buiten het hoofdkantoor van de Europese Commissie in Brussel. De actie veroordeelde de Commissie omdat ze toelaat dat dieren worden gemarteld, vergiftigd en gedood in wrede, vermijdbare testen voor cosmetica-ingrediënten die worden gebruikt in producten zoals zonnebrandcrème, shampoo en parfum.

Cédric Puisney

De bloedige scène illustreert hoe het Europees Agentschap voor chemische stoffen (ECHA) – gesteund door de Europese Commissie – een EU-breed verbod op dierproeven voor cosmetica blijft ondermijnen. ECHA bereikt dit onder de Registratie, Evaluatie, Autorisatie en Restrictie van Chemische stoffen (REACH)-verordening – een schandelijke maas in de wet die het mogelijk maakt dat dieren worden gemarteld, gedood en ontleed in vermijdbare testen voor ingrediënten van bijvoorbeeld shampoo en zonnebrandcrème.

Cédric Puisney

Onder REACH zijn dierproeven toegestaan voor ingrediënten die uitsluitend in cosmetica worden gebruikt en waaraan fabrieksarbeiders tijdens het productieproces kunnen worden blootgesteld. Voor ingrediënten die in cosmetica en andere soorten producten worden gebruikt, zoals wasmiddelen of andere huishoudelijke producten, zijn dierproeven toegestaan, ongeacht of er sprake is van blootstelling van werknemers of milieurisico’s. Dit beleid ondermijnt het ooit baanbrekende verbod op dierproeven voor cosmetica en gaat in tegen de intentie achter het verbod: ervoor zorgen dat voelende wezens niet langer lijden en sterven voor make-up of parfum.

Burgers genegeerd; dieren in de steek gelaten

Eén enkele test voor een ingrediënt van cosmetica kan honderden konijnen betreffen. Sommigen krijgen zo’n ingrediënt gedurende de hele zwangerschap onder dwang toegediend voordat zij en hun ongeboren nakomelingen worden gedood en ontleed. In 2021 werd een Europees burgerinitiatief gelanceerd dat opriep tot bescherming en versterking van het EU-verbod op dierproeven voor cosmetica.

Hoewel het initiatief werd gevalideerd met meer dan 1,2 miljoen steunbetuigingen van Europese burgers, zag de commissie niet in dat het verbod werd afgezwakt en weigerde actie te ondernemen. Dit betekent dat het ooit baanbrekende verbod feitelijk waardeloos is geworden.

Roger Kingbird / We Animals Media

De werkelijke prijs van cosmetica

Duizenden konijnen, ratten, vissen en andere dieren lijden elk jaar in laboratoria in heel Europa. Deze dieren – die net als mensen pijn en angst voelen – worden onderworpen aan gruwelijke mishandelingen tijdens experimenten die vervangen zouden kunnen worden door diervrije testmethoden. Drachtige konijnen en hun nakomelingen worden vergiftigd, gedood en ontleed; ratten worden gedwongen om wekenlang elke dag een substantie in te nemen; en scholen vissen worstelen met ademhalen en sterven uiteindelijk in water dat is vergiftigd met een chemische stof. Dierproeven zijn tijdrovend, duur en ernstig beperkt in het opleveren van gegevens die relevant zijn voor de bescherming van mens en milieu. Bij vergelijking met gegevens van mensen werd vastgesteld dat testen op dieren om huidschade te voorspellen in 45% van de gevallen fout waren.

L214 - Ethique & Animaux

EU-beleid moet veranderen

Geen enkel dier verdient het om te lijden en te sterven voor lippenstift of tandpasta. We vragen de Europese Commissie om haar beleid dat toestaat dat ingrediënten van cosmetica op dieren worden getest in te trekken. In plaats daarvan moet ze bedrijven toestaan om veiligheid aan te tonen met behulp van superieure, diervrije methoden. Help onze boodschap gehoord te krijgen door de Europese Commissie aan te sporen actie te ondernemen en te stoppen met het ondermijnen van het verbod op dierproeven voor cosmetica:

 

Kies altijd voor wreedheidvrij

De wereldwijde Beauty Without Bunnies-database van PETA US helpt consumenten bij het kiezen van bedrijven die dierproeven hebben afgezworen ten gunste van effectieve, moderne methoden zonder dieren. Maak de meelevende keuze: koop nooit bij bedrijven die op dieren testen.