De schadelijke milieueffecten van wol
Wolproductie is een nachtmerrie voor de levende planeet. Volgens het recente rapport ‘Pulse of the Fashion Industry’ is wol een van de vijf meest milieubelastende materialen.
De schapenhouderij genereert, net als de rundveehouderij, enorme hoeveelheden van de broeikasgasemissies die klimaatverandering veroorzaken.
Het wordt tijd dat we allemaal rekening houden met de negatieve milieu-impact van wol, evenals met de afschuwelijke wreedheid waarmee schapen in de industrie te maken hebben, en de overstap maken naar duurzame vegan mode.
De schapenhouderij heeft een enorme CO2-voetafdruk
Schapen eten veel – en bij het verteren van hun voedsel komen gassen vrij in hun darmen die moeten worden uitgestoten. Dus boeren ze vaak en laten ze veel scheten, waardoor enorme hoeveelheden methaangas in de atmosfeer vrijkomen. Eén schaap kan elke dag ongeveer 30 liter methaan produceren. En in Nieuw-Zeeland vormen gassen die door dieren – meestal schapen –worden uitgestoten meer dan 90 procent van de totale methaanuitstoot van het land.
Mest van schapen en andere dieren die op veehouderijen worden uitgebuit heeft de afgelopen 250 jaar aanzienlijk bijgedragen aan de toename van broeikasgassen in de atmosfeer. En uitwerpselen van schapen verontreinigen ook ons land, onze lucht en ons water en veroorzaken eutrofiëring, een ernstig ecologisch probleem dat optreedt wanneer meststoffen uitspoelen en een buitensporige groei van het plantenleven in watersystemen veroorzaakt. Daardoor worden zuurstofniveaus in het water zo laag dat dieren stikken. Eutrofiëring is de belangrijkste oorzaak van ‘dode zones’.
Wolproductie leidt tot ontbossing
De wolproductie verbruikt kostbare grondstoffen. Milieuactivisten wijzen steeds meer op de negatieve impact van de schapenhouderij op het landschap.
Het land is ontgonnen en er zijn bomen gekapt om plaats te maken voor grazende schapen, wat leidt tot een verhoogd zoutgehalte in de bodem, erosie en verminderde biodiversiteit.
Meer land voor schapen betekent minder land voor andere dieren. In Nederland heeft de veeteelt bijna het hele land van wilde dieren ontdaan. Als we zouden ophouden met het uitbuiten van schapen en andere dieren, zou dit land kunnen worden teruggegeven aan de natuur, waardoor de bossen, moerassen en andere onmisbare natuurlijke leefgebieden waar wilde dieren in thuis zijn weer kunnen worden hersteld.
Jo-Anne McArthur / We Animals
Bij de productiemethoden komen giftige chemicaliën vrij
Pesticiden en insecticiden worden vaak gebruikt op schapen om parasieten tegen te gaan. En als de dieren eenmaal zijn geschoren, wordt hun wol geschuurd en gewassen met chemicaliën die ook nabijgelegen waterbronnen kunnen verontreinigen.
Wolproductie is wreed
Naast de vreselijke milieu-impact van de wolhandel lijden schapen ook ontzettend in de industrie. PETA heeft videoreportages uitgebracht die zijn opgenomen op bijna 100 locaties op vier continenten en waarin wordt onthuld dat schapen worden verminkt, mishandeld en levend worden gevild – zelfs voor ‘verantwoorde’ wol op ‘duurzame’ schapenhouderijen.
Een wereld aan milieuvriendelijke keuzes
Consumenten zijn steeds meer op zoek naar kleding die overeenkomt met hun waarden en hun zorg voor dieren en de natuur, zoals bijvoorbeeld is te zien aan de groeiende afkeer van bont, angorawol en mohair. Er is een breed scala aan milieuvriendelijke keuzes beschikbaar, waaronder biologisch katoen, Tencel, bamboe en hennep – dus is het makkelijker dan ooit om wol te vermijden.
We raden je aan voor milieuvriendelijke natuurlijke of gerecyclede synthetische materialen te kiezen. Maar wanneer consumenten toch kleding kopen die is gemaakt van plastic of kunststof, is de impact op onze planeet nog steeds kleiner dan als ze wol kopen. Volgens het rapport ‘Pulse of the Fashion Industry’ en de ‘Higg Materials Sustainability Index’ zijn de broeikasgasemissies die worden gegenereerd bij de wolproductie veel groter dan die veroorzaakt door de productie van acryl, nylon, viscose en vele andere synthetische materialen.
Wat je kunt doen
Vegan stoffen zijn de toekomst. Ze zijn veelzijdig en milieuvriendelijk en er komt geen dierenmishandeling aan te pas. Bekijk onze lijst met wolalternatieven en de vele ‘PETA-Approved Vegan’-merken.
Kom alsjeblieft ook in actie voor schapen die lijden in de wolindustrie – verzoek boohoo om zijn oorspronkelijke, medelevende besluit na te komen en het eerste wereldwijde modemerk te worden dat wol verbiedt: