Ezels op Santorini mishandeld en gebruikt als taxi’s: help hen alsjeblieft!
Een ooggetuigenrapport dat is gepubliceerd door PETA heeft de gruwelijke omstandigheden onthuld die ongeveer 100 ezels en muilezels dagelijks moeten verduren op het Griekse eiland Santorini. Ze dragen zware lasten, worden vrijwel onafgebroken blootgesteld aan de hete mediterrane zon en krijgen zelfs geen toegang tot water. Ze lopen ook wonden en schaafwonden op door slecht passende en versleten zadels.
Toegang tot water en schaduw ontzegd
De ezels en muilezels worden gebruikt als ‘taxi’s’ om toeristen meer dan 500 treden op te dragen naar het oude centrum van Firá, hoewel er al tientallen jaren een kabelbaan in de buurt is. De eigenaren van de dieren en de lokale autoriteiten houden nog steeds vast aan de ‘traditie’ van het rijden op ezels, hoewel de manier waarop ze worden behandeld een waarschijnlijke schending is van de Griekse dierenwelzijnswetten.
Op grond van deze wetten moeten dieren toegang hebben tot water en beschutting tegen het weer, maar veel van de dieren die voor ritten worden gebruikt, worden urenlang in de zinderende zomerzon aan een muur of reling vastgebonden zonder toegang tot water. Sommigen proberen wanhopig schaduw te vinden. Deze omstandigheden zijn blijkbaar illegaal maar worden door de autoriteiten getolereerd.
Gedwongen om zeven dagen per week slopend werk te doen
De dieren worden vaak gedwongen om vier of vijf keer per dag de treden te beklimmen en af te dalen. Dierenartsen raden aan dat ezels nooit meer dan 20 procent van hun lichaamsgewicht dragen, ongeveer 50 kilogram. Maar winstgerichte eigenaren staan vaak zwaardere rijders toe, waardoor de ruggen en gewrichten van de dieren zwaar worden belast. Dit heeft ernstige gevolgen voor de ezels. Als ze te zwak worden om door te gaan met hun ‘werk’ worden ze vaak in de steek gelaten en achtergelaten om te sterven.
Veel toeristen die op hen zitten, weten niet hoe ze dat moeten doen, en sommigen behandelen ze wreed. Er werd geobserveerd dat mensen hun hakken in de zijkant van de dieren steken. Wanneer de dieren onderweg stoppen, gebruiken de eigenaren vaak stokken of zwepen om hen in beweging te krijgen. In één geval rukte een bestuurder eerst het dier aan de teugels en sloeg hem vervolgens op brute wijze met een stok.
Achtergelaten met pijnlijke wonden
Veel dieren lopen diepe wonden en schaafwonden op door slecht passende zadels, vooral rondom de zadelriem. De diepe wonden kunnen niet genezen omdat ze voortdurend geïrriteerd worden door de zadels, wat kan leiden tot langdurige pijn. Bovendien observeerden ooggetuigen onbehandelde wonden vol met vliegen op de koppen van sommige dieren. In plaats van te worden behandeld voor hun verwondingen, worden ze gedwongen om door te blijven werken door eigenaren die duidelijk winst hoger in het vaandel hebben staan dan dierenwelzijn.
Zelfs ’s nachts krijgen sommige ezels op Santorini geen rust: ze worden gedwongen zware zakken vuilnis te dragen. Vaak lijken ze overladen te zijn – een toestand waarvan de autoriteiten dachten dat het slechts een uitzondering was.
De uitbuiting van ezels en andere dieren voor dergelijke ritten leidt onvermijdelijk tot leed, en het moet stoppen.
De vermaarde paardendeskundige en non-fictie-auteur Ingolf Bender beoordeelde de dierenwelzijnskwesties met betrekking tot het uitbuiten van dieren voor ritten in omstandigheden zoals die op Santorini. Hij veroordeelt het gebruik van tuig dat vermijdbare verwondingen veroorzaakt en beschouwt het als “een ernstige schending van dierenwelzijn” om dieren urenlang te gebruiken zonder hen te voorzien van voedsel of water. Als er geen verandering komt in de verzorging van deze dieren en het gebruikte tuig, moeten de ezels onmiddellijk buiten dienst worden gesteld.
Wat je kunt doen
- Teken alsjeblieft onze petitie aan de Griekse minister van Toerisme en de burgemeester van Firá.
- Bij veel toeristische attracties worden dieren mishandeld om geld te verdienen. Barmhartige mensen moeten dergelijke attracties vermijden, inclusief ritjes op olifanten en kamelen, dierenshows en fotomomenten met wilde dieren.
- Als je op vakantie wordt gevraagd deel te nemen aan een activiteit waarvoor dieren worden uitgebuit, leg dan aan de organisatoren uit dat je daaraan niet mee wilt doen vanwege zorgen over dierenwelzijn. Vraag hen om dergelijke activiteiten in de toekomst niet meer aan te bieden.