Gebruik van dieren met 17% verminderd in Nederlandse laboratoria, maar vermijdbaar lijden blijft voortduren.
De overheid heeft gemeld dat het gebruik van dieren voor experimenten in 2023 met 17% is gedaald ten opzichte van 2022. Hoewel deze afname een stap in de goede richting is, leden dieren in 2023 nog steeds in 413.746 procedures. De daling kan grotendeels worden verklaard door de afronding van enkele grootschalige studies met kippen en vissen in 2022. De overheid is echter nog ver verwijderd van haar ambitie om koploper te zijn in dierproefvrije innovatie en moet meer doen om een einde te maken aan het wrede en achterhaalde gebruik van dieren in experimenten.
Het aantal dieren dat als “overtollig” wordt beschouwd en wordt gedood zonder te worden gebruikt voor fok of experimenten – bijvoorbeeld omdat ze niet het gewenste geslacht of de gewenste genetische eigenschappen hebben voor de onderzoeker – is eveneens gedaald in 2023. Maar met 261.798 gedode dieren blijft dit cijfer een hartverscheurende verspilling van leven.
Beloften werden gebroken
De Nederlandse overheid moet actief uitfaseringsbeleid ontwikkelen en implementeren om de overgang naar dierproefvrije innovatie te versnellen, zoals oorspronkelijk in 2016 werd beloofd. Destijds beloofde de toenmalige staatssecretaris dierproeven uit te faseren en koploper te worden in dierproefvrije innovatie tegen 2025. Maar twee jaar later werd die belofte gebroken: de deadline werd geschrapt en de ambitie afgezwakt.
Experimenten op dieren zijn wreed en achterhaald
De gruwelijke mishandeling die dieren uit het zicht van het publiek in laboratoria ondergaan, omvat experimenten zoals de volgende:
Onderzoekers van het Nederlands Herseninstituut schroeven en cementeren metalen steunen op de schedels van 3- tot 4-jarige resusapen om hun hoofden te immobiliseren. Ze verwijderen ook een deel van de schedel van de apen om elektroden in de blootgelegde hersenen te implanteren. Gedurende meerdere jaren worden de apen door middel van dorst gedwongen mee te werken aan experimenten. Daarnaast worden ze blootgesteld aan luide, stressvolle scans in een misplaatste poging om het menselijk waarnemingsvermogen en bewustzijn beter te begrijpen.
Bij een ander Nederlands instituut worden zo’n 8.000 muizen en ratten van zes weken oud alleen opgesloten in kooien, onthouden van voldoende voedsel en gedwongen om in een loopwiel te rennen. De dieren kunnen tot 20% van hun lichaamsgewicht verliezen en ervaren daarbij symptomen van uithongering. Tegelijkertijd wekken onderzoekers een angst voor chocolade op bij de dieren door hen een chemische stof in te spuiten die hen misselijk maakt nadat ze de chocolade hebben gegeten. Op deze manier proberen onderzoekers menselijke anorexia nervosa na te bootsen. Sommige dieren worden daarnaast nog meer gekweld door hersenchirurgie of het opzettelijk toedienen van elektrische schokken om hen extra stress te bezorgen. Het is dan ook geen wonder dat er, na tientallen jaren van zulke wrede experimenten, nog steeds geen effectieve medicijnen bestaan om deze vreselijke ziekte te behandelen.
In een ander lopend Nederlands experiment worden de darmen van honderden mannelijke muizen doorboord, zodat ontlasting en bacteriën in hun buikholte lekken en sepsis veroorzaken – een pijnlijke infectie die hun kleine, kwetsbare lichamen verwoest. Uit onderzoek is al gebleken dat de resultaten van muizen voor ernstige ontstekingsaandoeningen zoals sepsis, brandwonden en trauma’s niet op mensen kunnen worden toegepast vanwege de sterk verschillende genetische reacties. Het is ongelofelijk en beschamend dat deze wrede en volkomen nutteloze experimenten blijven worden toegestaan, ondanks dit feit. Ondertussen wachten menselijke patiënten wanhopig op behandelingen die sneller zouden kunnen worden ontdekt en ontwikkeld door gebruik te maken van geavanceerde, mensgerichte wetenschap.
Laten we overstappen naar betere wetenschap
De overheid zou de vooruitgang naar dierproefvrije wetenschap kunnen versnellen door onmiddellijk stappen te ondernemen om overheidsfinanciering van dierexperimenten over te hevelen naar de ontwikkeling en toepassing van diervrije methoden en door de normen voor de schade-batenanalyse die moet worden uitgevoerd voordat een dierproef wordt toegestaan, te verhogen.
Onderzoek toont aan dat onoverkomelijke soortenverschillen betekenen dat experimenten op dieren niet relevant zijn voor mensen, en de afhankelijkheid van dierproeven belemmert wetenschappelijke vooruitgang. De vooruitstrevende wetenschappers van vandaag ontwikkelen en gebruiken diervrije methoden die daadwerkelijk relevant zijn voor de menselijke gezondheid.
Neem Actie
PETA-wetenschappers hebben de Research Modernisation Deal ontwikkeld, een plan voor beleidsmakers om een einde te maken aan dierproeven en over te stappen op geavanceerde, dierproefvrije, mensgerichte wetenschap. Doe met ons mee en vraag de overheid om onmiddellijke stappen te ondernemen om dierexperimenten te beëindigen: