Het is ons gelukt! Sanofi stapt af van bijna-verdrinkingstest op dieren

Geplaatst op door Melissa van den Aarssen

Het is ons gelukt! Na een wereldwijde campagne van PETA-entiteiten zal de Franse farmaciegigant Sanofi niet langer kleine dieren kwellen in een bijna-verdrinkingsexperiment dat bekend staat als de gedwongen zwemtest.

Dit is het resultaat van een campagne waarbij PETA-wetenschappers en meer dan 440.000 e-mails van supporters van over de hele wereld betrokken waren.

Sanofi
Sanofi kondigde de mededogende verandering aan met nieuw publiek beleid waarin wordt bevestigd dat het bedrijf “de Porsolt-zwemtest niet gebruikt”. Het verklaarde: “We hebben geen onderzoeksprojecten waarbij deze test wordt gebruikt en hebben geen plannen om deze test in de toekomst te gebruiken, intern of bij een contractonderzoekspartner.”

Tussen 1993 en 2019 martelde Sanofi meer dan 1500 muizen en ratten in de test – en slaagde er niet in om ook maar één bruikbaar antidepressivum te produceren.

De gedwongen zwemtest
In deze test, die alom in diskrediet is geraakt, dwingen experimentators ratten, muizen of andere kleine dieren om in onontkoombare bekers met water te zwemmen en kijken toe hoe ze wanhopig op zoek gaan naar een uitweg, in de onjuiste overtuiging dat dit iets kan onthullen over de geestelijke gezondheidstoestand van mensen. Zodra de test is afgerond, doden experimentators de dieren.

In 2019 besloot het Nederlandse bedrijf DSM Nutritional Products (nu DSM-Firmenich) al te stoppen met het gebruik van de gedwongen zwemtest op dieren, na overleg met PETA US. Ook dit bedrijf, dat ingrediënten levert voor voedingssupplementen en verzorgingsproducten, schaarde zich hiermee bij andere grote namen zoals Johnson & Johnson, die de omstreden test al eerder hebben afgeschaft. PETA verwelkomde het besluit en blijft andere bedrijven aansporen om dit voorbeeld te volgen.

DSM Nutritional Products heeft in het verleden 200 muizen en ratten aan de gedwongen zwemtest onderworpen om gezondheidsclaims te maken over ingrediënten zoals DHA, oregano-extract en een stof die voorkomt in koninginnengelei.

Hoe je kunt helpen
Zonder jouw hulp was het ons niet gelukt. Gebruik je aanzienlijke macht om meer dieren te beschermen tegen wrede dierproeven door nu de Nederlandse overheid op te roepen om de Research Modernisation Deal te omarmen. De Research Modernisation Deal is een stappenplan voor het vervangen van het gebruik van dieren in experimenten door methoden die relevant zijn voor de mens.