Hoe PETA helpt om proefdiervrije oplossingen te vinden voor EU-verordeningen met betrekking tot chemische stoffen
Wanneer het Europees Chemicaliënagentschap bedrijven verzoekt om dierproeven uit te voeren, staat het PETA International Science Consortium klaar met de expertise om hen te helpen bezwaar te maken.
Een van de vele manieren waarop de PETA UK-wetenschappers die zich via het PETA International Science Consortium Ltd. inzetten om proefdiervrije experimenten te promoten, is door bedrijven bij te staan wanneer ze bezwaar willen maken tegen een verzoek van het Europees Chemicaliënagentschap (ECHA) om dierproeven te gebruiken.
Wanneer bedrijven chemische stoffen willen produceren of naar de EU willen importeren, verzoekt ECHA vaak dat ze de chemicaliën eerst testen op proefdieren, zoals beschreven in de REACH-verordening. Dierproeven zijn wreed en duur en kunnen tot gevaarlijke, misleidende resultaten leiden die niet op de mens van toepassing zijn. Gelukkig kunnen bedrijven bezwaar maken en kunnen ze daarbij op steun van het Consortium rekenen.
Het Consortium dient schriftelijke argumenten in die de noodzaak van het gebruik van dierproeven weerleggen en wanneer nodig woont het besprekingen bij op het hoofdkantoor van ECHA in Helsinki om haar standpunt te verdedigen. Deze bezwaren zijn erg uiteenlopend van aard en omvatten een grote verscheidenheid aan materialen, waaronder traditionele chemische stoffen, nanomaterialen en zelfs ingrediënten voor cosmetica.
Het Consortium werkt ook samen met een juridisch team om ervoor te zorgen dat alle juridische, technische en ethische kwesties rond de gevraagde dierproeven voldoende overwogen zijn.
Het winnen van een beroep kan dieren vreselijk leed besparen. In 2015 heeft het Consortium het succesvolle beroep van CINIC Chemicals Europe ondersteund. Het bedrijf maakte bezwaar tegen een verzoek om experimenten uit te voeren waarin ongeveer 1.300 dieren gedurende de zwangerschap of vlak na de geboorte gedwongen chemische stoffen gevoerd zouden worden en vervolgens worden gedood en ontleed.
Zelfs als een beroep niet succesvol is, heeft het Consortium nog steeds een positieve impact. Het zet de ethische bezwaren omtrent dierproeven in de schijnwerpers voor zowel de bedrijven in de sector als ECHA. Daarnaast zorgt het voor aandacht voor dierproefvrije testmethoden en spoort het ECHA aan om in de toekomst een betere overweging te maken alvorens meer dierproeven te eisen.
Wat u kunt doen
Veel chemische stoffen die worden gebruikt in cosmetica, schoonmaakmiddelen en andere huishoudproducten zijn op dieren getest. Zorg er alstublieft voor dat de producten die u koopt diervriendelijk zijn door de databank van PETA US te raadplegen:
Beauty without Bunnies