Labels – weet jij wat je draagt?

Geplaatst op door Debra Wolford

De achtjarige Rebecca houdt ervan om alles van labels te voorzien. Maar toen ze probeerde een label op haar leren riem te plakken… nou ja, toen kwam ze aantal obstakels tegen.

Onze nieuwe video, gemaakt in samenwerking met Catsnake Film, belicht alle dingen dat het label u niet vertelt wanneer het gaat om leer.

Lees verder om erachter te komen waar leer vandaan komt en hoe u diervriendelijk kunt winkelen.

DIEREN

Draagt u een koe? Een babygeitje? Een paard? Een varken, een kangoeroe of zelfs een hond?

Dieren

Vrijwel alle soorten dieren, waar ook ter wereld, worden gedood voor hun huid. Honden worden doodgeslagen in China om leren handschoenen te maken die in het Westen worden verkocht. Babygeiten kunnen levend gekookt worden voor fluwelen handschoenen. En vele bedreigde dieren worden illegaal opgejaagd en gedood voor hun huid.

Er bestaat namelijk geen wet die bedrijven verplicht op de labels te vermelden van welke dieren hun producten zijn gemaakt. En als consument is er geen enkele manier om te achterhalen wiens huid u daadwerkelijk draagt.

Gezien de complexiteit en het gebrek aan transparantie in de wereldwijde productieketen, zijn we er zelfs vrijwel zeker van dat ook bedrijven vaak niet precies weten wat voor soort huiden ze verkopen. Daarom is het voor u, de consument, onmogelijk om de verbinding te leggen tussen het item dat u aan de kapstok ziet hangen en het dier dat die huid ooit droeg.

DE WREEDHEID

Op een bepaalde manier maakt het bijna niet uit welk dier voor uw lederen riem, tas of schoenen is gestorven. Wie ze ook waren, u kunt er zeker van zijn dat ze geleden hebben.

Een groot deel van ‘s werelds leer is afkomstig uit ontwikkelingslanden zoals Bangladesh en China, waar vrijwel geen wetten bestaan ter bescherming van het welzijn van dieren die worden gedood voor hun huid.

Alvorens te worden omgezet in riemen en tassen, moeten veel dieren alle verschrikkingen van de vee-industrie verduren – waaronder intensieve opsluiting in smerige kooien of hokken, castratie zonder pijnbestrijding, en chronische infecties en ziekten veroorzaakt door opgepropte leefomstandigheden.

In Bangladesh en India worden koeien gedwongen kilometerslang te lopen op een hartverscheurende tocht naar het slachthuis. Op deze ‘dodenmarsen’ kunnen ze worden geslagen, tabak in hun ogen worden gewreven en hun staart worden gebroken, in een poging hen te dwingen te blijven lopen. In het slachthuis zijn dodingsmethoden meestal onbehouwen en pijnlijk.

En leer is geen bijproduct. Over het algemeen brengen de huiden van dieren een hogere prijs op dan hun vlees, waardoor de vraag naar leer een drijvende kracht is achter de slacht – en achter de wreedheden.

HET MILIEU

Als het gaat om leer, is het niet alleen de productieketen die troebel is. Het is het water – letterlijk.

Milieu

Zoals elk deel van een dood lichaam, ontbinden de huiden van dieren op een natuurlijke wijze, tenzij ze behandeld worden met zware chemicaliën. Maar het leerlooiproces is een enorme belasting van het milieu en in veel gevallen van de laagbetaalde werknemers die in contact komen met deze giftige stoffen.

Minerale zouten, formaldehyde, koolteerderivaten, op cyanide gebaseerde kleurstoffen en andere gevaarlijke stoffen die stelselmatig gebruikt worden tijdens het leerlooiproces, worden vaak gedumpt in rivieren of nabijgelegen velden. De daaruit voortkomende water- en bodemverontreiniging beïnvloedt de gezondheid van de lokale gemeenschappen.

Onderzoeken naar de leerhandel in Bangladesh en India troffen werknemers aan – waarvan sommigen zo jong als 10 – die blootvoets in giftig chroom-afvalwater stonden en met kankerveroorzakende zuren en bleekmiddelen werkten zonder adequate veiligheidsvoorzieningen. Zoals te verwachten sterft een groot percentage van deze leerlooierijwerknemers nog voordat ze 50 jaar oud zijn.

Bovendien is leer zeker geen ‘groene’ optie. Het is in feite een van ’s werelds meest giftige industrieën.

DIERVRIENDELIJK WINKELEN

Wanneer u lederen items koopt, is er een label dat u kunt vertrouwen: degene die zegt: ‘veganistisch’.

Het is niet nodig om dieren te doden voor hun huid. U kunt nu mooie en duurzame schoenen kopen gemaakt van kurk, zeewier, boomschors, ananasbladeren, gerecyclede plastic flessen, ademende microvezels of synthetische materialen.

Gezien deze innovatieve mode, is het duidelijk dat het dragen van dierenhuiden niet alleen onethisch is – het is ook ronduit banaal.

U kunt makkelijk diervrije schoenen, jassen, tassen en riemen vinden in de winkelstraten, online en van designermerken zoals Stella McCartney en Beyond Skin.

Neem voor ‘shopping’ inspiratie bijvoorbeeld een kijkje op Vega-Life en En&, en Esprit heeft een veganistische collectie schoenen voorzien van het ‘PETA-Approved Vegan’ label.