Onderzoeksinstituut moet vaart maken met plan om experimenten met apen te beëindigen

Geplaatst op door Esther DeJong

In april 2023 kreeg PETA een e-mail te zien over interne plannen van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) om per 1 oktober 2032 te stoppen met experimenten op apen. Het parlement eist al lange tijd dat experimenten op apen in Nederland worden afgebouwd. Eind 2022 aanvaardde het parlement unaniem een motie die opriep tot onafhankelijk onderzoek naar hoe experimenten op apen kunnen worden beëindigd zonder dat dit ten koste gaat van het onderzoek dat strikt noodzakelijk wordt geacht voor de bestrijding van levensbedreigende ziekten en uitbraken van infectieziekten die de volksgezondheid bedreigen. De experimenten op apen bij de KNAW zijn vooral nieuwsgierigheidsgedreven en voldoen dus niet aan de laatstgenoemde voorwaarde.

Het is prijzenswaardig dat de KNAW een einde wil maken aan het kwellen van apen. In een gesprek met vertegenwoordigers van de KNAW kreeg PETA echter te horen dat het instituut mogelijk op zijn besluit terugkomt.

Experimenten op apen bij de KNAW

Elk jaar lijden verscheidene resusapen in het laboratorium van de KNAW in een misplaatste poging om meer te begrijpen over het menselijk bewustzijn en visuele waarneming. Ze zijn drie tot vier jaar oud als ze voor het eerst gebruikt worden voor de experimenten. De apen lijden onder herhaaldelijke operaties aan de schedel en de hersenen. Experimentatoren schroeven en cementeren een hoofdfixatiepost op hun schedels om hun hoofden te immobiliseren tijdens de hersenmetingen. Bij verdere operaties verwijderen onderzoekers een deel van de schedels van de apen om hun hersenen bloot te leggen en elektroden te implanteren. Gedurende een aantal jaren worden de apen door beperking van hun waterinname gedwongen om mee te werken aan experimenten en zinloze taken uit te voeren en worden ze onderworpen aan stressvolle en lawaaierige scans.

 

Afbeeldingen van de KNAW-experimenten. Reprinted with permission from Elsevier from Chen X, Possel JK, Wacongne C, van Ham AF, Klink PC, Roelfsema PR. 3D printing and modelling of customized implants and surgical guides for non-human primates. J Neurosci Methods. 2017 Jul 15;286:38-55. doi: 10.1016/j.jneumeth.2017.05.013.

Aan het einde van hun ellendige leven in kleine kooien worden veel apen gedood en worden hun hersenen ontleed. Als ze niet worden gedood, worden ze gerecycled als levenloze laboratoriumapparatuur voor een volgend experiment. Ze zullen nooit weten hoe het is om van boom naar boom te slingeren met hun vrienden en familie, relaties te vormen met hun troep, voedsel te zoeken, de zon op hun huid te voelen of frisse buitenlucht in te ademen. Ze leven en sterven in gevangenschap.

Resusapen in een kooi. Credit:PETA US.

Slechte en wrede wetenschap die ook schadelijk is voor mensen

Experimenten op apen en andere dieren zijn wreed, inefficiënt en onbetrouwbaar. Als een door de overheid gefinancierd instituut is het investeren van geld in experimenten op apen een enorme verspilling van belastinggeld. Er is steeds meer bewijs dat onderzoek op dieren vrijwel nooit  kan worden toegepast op mensen. Vanwege belangrijke biologische verschillen tussen mensen en andere dieren zijn bevindingen uit experimenten op dieren moeilijk toe te passen op menselijke aandoeningn zoals de ziekten van Alzheimer en Parkinson, beroertes en HIV.

De KNAW moet nu handelen om haar experimenten op apen te beëindigen

In de e-mail die met PETA is gedeeld, stelt de KNAW dat apenexperimenten doorgaan tot 1 oktober 2032, wanneer de langstlopende onderzoekssubsidie afloopt, maar dat nieuwe aanvragen voor experimenten tot die datum kunnen worden ingediend.

Ondanks herhaalde communicatie van PETA weigert de KNAW echter om haar plannen om het gebruik van apen te beëindigen openbaar te maken. PETA roept de KNAW op om te stoppen met tijd rekken, haar plan om een einde te maken aan het experimenteren op apen publiekelijk bekend te maken en de apen over te dragen aan  gerenommeerde opvangcentra.

Wat jij kunt doen om apen en andere proefdieren in laboratoria te helpen

Geavanceerde, proefdiervrije methoden – zoals organen-op-chips, celgebaseerde testen, weefselmodellen, computermodellen, high-tech menselijke patiëntsimulatoren en het gebruik van menselijke (patiënt-)vrijwilligers – genereren betrouwbare resultaten zonder wreedheid. PETA’s Research Modernisation Deal brengt een strategie in kaart voor het vervangen van wrede proeven op apen en andere dieren door deze superieure methoden.

Terwijl de Akademie treuzelt, lijden de apen in hun kooien en stagneert de wetenschappelijke vooruitgang. Het is allang tijd om te stoppen met het gebruiken van onwillige levende wezens als testobjecten en in plaats daarvan humane, op de mens gerichte onderzoeksmethoden te omarmen die echt hoop bieden.

Sluit je aan bij de groeiende beweging tegen alle dierproeven. Roep de regering op om de Research Modernisation Deal te omarmen:

TEKEN DE PETITIE

Als je ons wilt helpen dieren te helpen die lijden in laboratoria en elders, doe dan nu alsjeblieft een broodnodige donatie om het belangrijke werk van PETA te steunen.

DONEER NU