OVERWINNING: Amsterdam Fashion Week wordt bontvrij in samenwerking met PETA
Na gesprekken met PETA heeft Amsterdam Fashion Week toegezegd om het mode-evenement dat vanavond begint en elke toekomstige modeweek bontvrij te maken. Deze beslissing komt op het juiste moment, nu Nederland – dat ooit de op drie na grootste pelsproducent ter wereld was – een historisch verbod op nertsenhouderijen heeft aangenomen dat in 2024 van kracht wordt en de stad Amsterdam van plan is om geheel bontvrij te worden.
“Amsterdam Fashion Week is trots dat wij in samenwerking met PETA vanaf nu een bontvrij platform zullen zijn!”, zegt Danie Bles, CEO van Amsterdam Fashion Week.
“Zoals uit opiniepeilingen blijkt, zouden de meeste Nederlanders tegenwoordig nooit bont dragen, en de medelevende beslissing van Amsterdam Fashion Week vertegenwoordigt de groeiende publieke vraag naar diervriendelijke mode”, zegt PETA-oprichter Ingrid Newkirk. “Amsterdam Fashion Week heeft de juiste, relevante beslissing genomen om bont geheel uit de show te verbannen, en PETA kijkt ernaar uit om prachtige dier- en milieuvriendelijke vegan kleding op de catwalks te zien.”
Wat is er mis met bont?
Elk jaar worden meer dan 100 miljoen dieren gedood voor hun vacht. Op pelsdierhouderijen worden dieren opgesloten in krappe draadkooien, wordt hen de mogelijkheid ontzegd om alles te doen wat natuurlijk of belangrijk voor hen is, en worden ze gedood door ze te elektrocuteren, de nek te breken of ze te verdrinken.
Jo-Anne McArthur | We Animals
Naast het feit dat dieren worden gemarteld, brengt de pelsdierhouderij enorme schade toe aan de planeet door bij te dragen aan klimaatverandering, verwoesting van land, vervuiling en waterverontreiniging.
Dieren worden ook gevangen in hun natuurlijke omgeving met stalen valklemmen en worden achtergelaten om weg te kwijnen – soms dagenlang – voordat ze overlijden aan uitdroging, honger, ziekte of aanvallen van roofdieren of worden doodgeknuppeld door pelsjagers.
De mode gaat vooruit
Het is duidelijk dat bont op weg is naar de geschiedenisboeken, aangezien de meerderheid van de moderne modeontwerpers en modehuizen – waaronder Jean Paul Gaultier, Gucci, Armani, Versace, Ralph Lauren, Vivienne Westwood en Stella McCartney – beleid hebben tegen het gebruik ervan in hun collecties.
Wat je kunt doen
Je kunt nog meer doen om dieren te helpen die worden gebruikt voor hun vacht door vandaag nog drie andere belangrijke petities te ondertekenen: