OVERWINNING! PETA US torpedeert Charles Rivers plannen voor een gigantische apengevangenis

Geplaatst op door Esther DeJong

Het is een enorme overwinning voor dieren.

Grootverbruiker van apen in experimenten Charles River Laboratories is gezwicht voor de druk van lokale bewoners en duizenden PETA-supporters en heeft zijn plannen om het grootste apenmagazijn van het westelijk halfrond te bouwen op een stuk grond in Brazoria County, Texas (VS), laten vallen.

Je leest het goed.

De steun van PETA-supporters was cruciaal om Charles River – de grootste importeur van apen in de VS – uit het district te verdrijven en zijn plannen om een apengevangenis te bouwen met capaciteit voor 43.000 primaten te stoppen.

Het is onmogelijk om de omvang van deze overwinning te overschatten.

Het bedrijf, dat momenteel onder federaal onderzoek staat voor mogelijke schendingen van de apenimportwetten, had een import- en fokfaciliteit voor ogen die vier keer zo groot zou zijn als de grootste die momenteel in de VS opereert, en daarvoor had het bedrijf zijn zinnen gezet op 500 hectare ecologisch kwetsbaar land dat grenst aan het San Bernard National Wildlife Refuge.

De apengevangenis van Charles River zou meer dan drie keer zoveel apen hebben gehuisvest als het aantal mensen dat in Rikers Island zit, de beruchte gevangenis in New York City. De grootste vergelijkbare apenfaciliteit in de VS, ook gelegen in Texas, houdt momenteel ongeveer 7000 dieren opgesloten.

Het plan zou bijna niet te berekenen gevolgen hebben gehad voor de al bedreigde apenpopulaties wereldwijd, het risico van ziektes in het hele land hebben vergroot en een ecologische ramp hebben betekend voor de bewoners van Brazoria County – ongeveer 80 kilometer ten zuiden van Houston.

Vorig jaar waarschuwden lokale bewoners PETA US voor het plan, en zij namen onmiddellijk actie om de inwoners van Brazoria County te informeren, door 4000 brieven te sturen. Lokale bewoners kwamen massaal opdagen om bezwaar te maken tijdens een vergadering van de Brazoria County Board of Commissioners, waar het panel unaniem aan federale autoriteiten adviseerde om het voorstel te schrappen.

PETA US plaatste ook een billboard in Brazoria, maakte een video waarin de gevaren van de faciliteit werden uitgelegd, en produceerde twee online actiewaarschuwingen – een om de districtscommissarissen aan te sporen het plan te schrappen en een andere die leidde tot 50.000 acties door PETA-supporters.

En nu wordt de apengevangenis niet gebouwd. Het kostte minder dan een jaar van druk door PETA US om Charles River te overtuigen om de 539 hectare van de Columbia Bottomland te verkopen en zich terug te trekken.

Dit is de tweede geplande massale apengevangenis die PETA US in minder dan 20 maanden heeft gestopt. Eind 2022 annuleerde het Chinese bedrijf JOINN plannen voor een apenfaciliteit in Florida.

Dankzij PETA-supporters en hun vriendelijkheid, en – bovenal – hun acties, laat een miljardenbedrijf zijn schandalig wrede plan varen om tienduizenden apen op te sluiten en te profiteren van hun ellende, terwijl het bossen over de hele wereld leegplundert van al bedreigde soorten.

Dit is de kracht van PETA-supporters.

In Rijswijk staat het grootste apenfokcentrum van Europa. De Tweede Kamer dringt al vele jaren aan op een afbouw van dit centrum en van het gebruik van apen in experimenten. Gebruik alsjeblieft jouw stem om de Nederlandse overheid op te roepen om PETA’s Research Modernisation Deal te omarmen om die afbouw te bewerkstelligen. De Research Modernisation Deal is een stappenplan voor het vervangen van het gebruik van dieren in experimenten door methoden die relevant zijn voor de mens.

 

TEKEN DE PETITIE