PETA-reportage: geen aap is veilig in de Thaise kokosnootindustrie
Acht maanden lang, van december 2021 tot juli 2022, voerde PETA Azië haar derde onderzoek uit naar de kokosnootindustrie in Thailand, inclusief een video, waarin geketende apen worden gedwongen urenlang hoge bomen in te klimmen en zware kokosnoten te plukken. Als reactie op internationale kritiek na de publicatie van de twee eerdere onderzoeken van PETA Azië hebben de Thaise regering en bedrijven die kokosnootproducten maken beweerd dat er geen apen meer worden gebruikt bij het maken van geëxporteerde producten – maar het nieuwe onderzoek van PETA Azië heeft bevestigd dat de ongebreidelde mishandeling van primaten nog steeds ongecontroleerd plaatsvindt en dat insiders van de Thaise kokosnootindustrie opzettelijk apenarbeid in hun toeleveringsketens verbergen.
Apen worden nog steeds ontvoerd, geketend en mishandeld in Thailand
De eigenaar van een ‘apenschool’ die onderzoekers bezochten gaf toe dat hij apen kocht van boeren die netten gebruiken om in het wild levende jonge apen uit hun leefomgeving en bij hun families vandaan te ontvoeren, wat doorgaans illegaal is.
In de natuur leven makaken in grote groepen met strikte hiërarchieën en een intense focus op sociale banden. Maar in een van de onderzochte faciliteiten werden jonge apen die zouden worden opgeleid om kokosnoten te plukken in kooien opgesloten en weggehouden van andere leden van hun eigen soort. In een andere faciliteit zagen onderzoekers een geketende vrouwtjesaap die ook van andere apen werd weggehouden, zonder voedsel of water in de buurt en met weinig toegang tot schaduw.
Apen in opleiding worden vastgeketend met stijve metalen halsbanden om hun nek. Begeleiders gebruiken intimidatie en mishandeling om hen te leren gehoorzamen. Op onderzoeksbeelden is te zien hoe een trainer een aap een klap geeft, hem aan zijn nek laat bungelen en hem vervolgens met de touwen slaat.
Een jongen die een andere bange aap probeert te trainen trekt aan de ketting om zijn nek en laat hem herhaaldelijk in de lucht bungelen – waardoor waarschijnlijk zijn zuurstoftoevoer wordt beperkt of afgesneden – terwijl hij wanhopig probeert de ketting te grijpen.
Apen doorstaan beten, steken en botbreuken
Na hun training worden de apen verkocht aan kokosplukkers. Een werknemer van een plantage die de onderzoeker bezocht onthulde dat de apen, terwijl ze in bomen klimmen, vaak worden gebeten door mieren en gestoken door horzels, wat dodelijk kan zijn. De medewerker vertelde verder dat de dieren soms botbreuken oplopen doordat ze uit de bomen vallen of met geweld naar beneden worden getrokken.
Tot de leveranciers van kokosmelk aan HelloFresh behoren Suree en Aroy-D, en tussenpersonen in de toeleveringsketen van beide merken hebben toegegeven gebruik te maken van apenarbeid. Een leverancier van Suree liet apen vastketenen op ondergelopen land of met afval bezaaide stukken aarde die bijna geen bescherming boden tegen de weerselementen, en een werknemer in de toeleveringsketen van Suree vertelde onderzoekers dat de apen gedwongen werden meer dan tien jaar lang kokosnoten te plukken voordat ze ‘met pensioen’ werden gestuurd – dat wil zeggen voor de rest van hun leven vastgeketend.
In andere gevallen worden de apen in het bos achtergelaten, hoewel ze niet over de vaardigheden beschikken om zelfstandig te overleven nadat ze in gevangenschap zijn gefokt of op jonge leeftijd zijn ontvoerd.
De leugens van de Thaise kokosnootindustrie lopen diep
Een kokosnoothandelaar die met de onderzoeker sprak, erkende dat er als gevolg van eerdere onderzoeken van PETA Azië grote internationale druk op de industrie is uitgeoefend om te stoppen met gedwongen apenarbeid.
Maar in plaats van te werken aan een zinvolle overgang naar aapvrije oogstmethoden – zoals het planten van lagere bomen waarvan de kokosnoten gemakkelijker te bereiken zijn – werken de plantages, tussenhandelaren, fabrikanten en Thaise regering allemaal aan het misleiden van consumenten. Een tussenhandelaar gaf aan onderzoekers van PETA Azië toe dat de kokosplukkers zonder toezicht gewoon liegen. Tussenhandelaren blijven door apen geplukte kokosnoten kopen en verkopen ze aan bedrijven die kokosnootproducten maken, en die bedrijven en de regering prijzen hun ‘controlesysteem’ aan, dat vooral op het woord van de kokosnootproducenten vertrouwt.
Oplichting is een kenmerk van de Thaise kokosnootindustrie. Het is onmogelijk om te garanderen dat bij de productie van kokosmelk in blik in Thailand – inclusief die van Chaokoh en Ampol Food (waarvan het moederbedrijf Theppadungporn Coconut Co is), Aroy-D, Cocoburi, Tropicana Oil, Thai Pure, Ampawa, Edward & Sons Trading Co, of Suree – geen gebruik is gemaakt van gedwongen apenarbeid. Maar bedrijven die producten aanbieden die gemaakt zijn van kokosnoten die in de Dominicaanse Republiek, India, Indonesië, de Filippijnen, Vietnam en andere landen zijn geplukt, kunnen die garantie wel geven.
Geen enkel Thais kokosmelkproduct is vrijgesteld
Controleer altijd de etiketten op kokosmelkproducten, en of het nu in blik, een pak of een andere verpakking zit, als er ‘Product uit Thailand’ op staat, laat het artikel dan in de schappen liggen.
Help gedwongen apenarbeid te beëindigen
Ondanks het feit dat HelloFresh al jaren op de hoogte is van het ongebreidelde gebruik van apenarbeid in de Thaise kokosnootindustrie en nadat nieuwe beelden van PETA Azië twee van zijn kokosmelkleveranciers geïmpliceerd hebben, weigert HelloFresh nog steeds het juiste te doen door zijn kokosmelk niet langer uit Thailand in te kopen.
Dring er alsjeblieft bij HelloFresh – dat maaltijdpakketten van de merken HelloFresh, Green Chef en andere merken beheert – op aan om te stoppen met het ondersteunen van deze wrede industrie door te weigeren kokosmelk uit Thailand te gebruiken:
Deel dit onderzoek alsjeblieft ook met je vrienden en familie: