Proefdiervrije inhalatietests? Wat een verademing.
Veel vooraanstaande wetenschappers en bedrijven realiseren zich dat we om wetenschappelijke vooruitgang te boeken nutteloze experimenten op dieren achter ons moeten laten en efficiënte computermodellen en geavanceerde op menselijke cellen gebaseerde testmethoden die betrouwbaardere resultaten opleveren moeten omarmen. Daarom werken PETA UK en PETA US, die deel uitmaken van het PETA International Science Consortium Ltd. (het Consortium), samen met het bedrijfsleven, de academische wereld en overheidsinstanties om proefdiervrije inhalatietechnieken te bevorderen.
Momenteel worden dieren in nauwe buisjes geperst, waarin ze geïmmobiliseerd worden en gedwongen worden om urenlang giftige stoffen in te ademen. Daarna worden ze gedood en hun lichamen ontleed. Het Consortium werkt eraan deze tests te vervangen door in toonaangevende wetenschappelijke tijdschriften over proefdiervrije methoden te publiceren, informatieve webinars te organiseren en onderzoekers de nieuwste onderzoeksapparatuur toe te kennen om hun proefdiervrije inhalatiewerkzaamheden vooruit te helpen.
Een uitgelezen kans: publiceren in toonaangevende tijdschriften
Eerder dit jaar schreven wetenschappers van het Consortium een artikel waarin manieren werden beschreven om dieren te vervangen bij inhalatietests. Het rapport, dat is gebaseerd op aanbevelingen van een workshop in 2016 die mede werd georganiseerd door het Consortium, werd gepubliceerd in het tijdschrift Toxicology in Vitro.
We’re happy to present a new @elsbiomedchem paper on Alternative Approaches for Acute Inhalation Toxicity Testing with contributions from @PISCLtd, @BAT_Sci, @cardiffuni, @DowChemical, @EPAresearch, @NIEHS, @Penn, @ScitoVation, @Syngenta, @VUBrussel et al: https://t.co/bpCSTbp6nc pic.twitter.com/45NSW0Da38
— PISC (@PISCLtd) 4 januari 2018
Het Consortium was mede-auteur van het rapport, samen met onder andere de Amerikaanse Environmental Protection Agency, The Dow Chemical Company, Syngenta, British American Tobacco en de University of Pennsylvania.
Meer recentelijk, naar aanleiding van een andere slagvaardige samenwerking, hebben wetenschappers van het Consortium samen met toonaangevende universiteiten, bedrijven en overheidsinstanties – waaronder Cardiff University en het Amerikaanse Ministerie van Defensie – een rapport gepubliceerd met gedetailleerde methoden voor het bestuderen van de toxische effecten van geïnhaleerde stoffen met behulp van proefdiervrije benaderingen in plaats van door dieren te kwellen. De beschreven proefdiervrije benaderingen omvatten computermodellering en het gebruik van driedimensionale weefsels om stoffen te testen op manieren die realistische blootstelling bij de mens nabootsen.
Een wetenschapper van het Consortium is zelfs gastredacteur geweest voor een speciale uitgave van het prestigieuze tijdschrift Applied In Vitro Toxicology. De speciale uitgave bevat het werk van vooraanstaande onderzoekers uit het bedrijfsleven, de overheid, de academische wereld en non-profitorganisaties en belicht hun innovatieve benaderingen voor het bepalen van de gevaren van geïnhaleerde stoffen, waaronder computermodellering en het gebruik van driedimensionale menselijke weefsels en menselijke longen-op-chips. In het juninummer van 2018 kan je meer te weten komen over het werk van deze onderzoekers om de moderne, humane wetenschap vooruit te helpen.
De weg wijzen: online webinars organiseren
Organisaties zoals 3M, The Dow Chemical Company en Philip Morris International hebben samen met het Consortium een 17-delige gratis webinar-serie gemaakt met aandacht voor moderne proefdiervrije testmethoden om de toxiciteit van geïnhaleerde stoffen te beoordelen. Elk van deze vooruitstrevende bedrijven werkt aan het verminderen en vervangen van het gebruik van dieren bij inhalatietesten en moedigt andere bedrijven aan hetzelfde te doen.
Met input van de makers van intelligente proefdiervrije onderzoeksinstrumenten, waaronder AlveoliX, Epithelix, MatTek en VITROCELL, biedt de webinar-serie onderzoekers wereldwijd inzicht in het gebruik van proefdiervrije benaderingen om betrouwbare, mensrelevante gegevens te produceren.
© Epithelix
De winnende formule: apparatuur toekennen aan toonaangevende instellingen
Om onderzoekers te helpen proefdiervrije inhalatietesten uit te voeren, heeft het Consortium aan vier baanbrekende laboratoria wereldwijd inhalatietestapparatuur ter beschikking gesteld – ter waarde van meer dan US$ 400.000 – waarbij geen dieren worden gebruikt.
De ontvangers waren onder anderen onderzoekers van de Heriot-Watt University in Edinburgh, die de apparatuur gebruiken in een door het Consortium gefinancierd project om een proefdiervrije methode te ontwikkelen voor het voorspellen van longfibrose bij de mens.
Om ervoor te zorgen dat de methode om longfibrose te voorspellen mensrelevant is, financiert het Consortium ook MatTek Corporation voor het ontwerpen van een menselijk longweefselmodel dat zal worden gebruikt in de fibroseonderzoeken.
Als klap op de vuurpijl hebben het Consortium en Epithelix hun krachten gebundeld om onderzoekers de mogelijkheid te bieden om gratis menselijke longweefselmodellen te winnen. Deze kunnen worden gebruikt om veel verschillende materialen te testen en zullen worden ingezet bij onderzoek dat het gebruik van dieren in inhalatietesten vervangt.
Het Consortium is zeer verheugd om samen te werken met vooruitstrevende wetenschappers in de academische wereld, het bedrijfsleven en de overheid die nieuwe, meer mensrelevante toxiciteitstestmethoden introduceren die zowel de menselijke gezondheid beschermen als dierenlevens sparen.
Deze samenwerkingen zijn van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat eventuele nieuwe benaderingen sneller worden geaccepteerd door de industrieën die het onderzoek uitvoeren en de regelgevende instanties die eisen dat er tests worden uitgevoerd.
Wat je kunt doen
Richtlijn 2010/63/EU van de Europese Unie inzake de bescherming van dieren die voor wetenschappelijke doeleinden worden gebruikt is duidelijk – een van de uiteindelijke doelstellingen van de EU is om alle experimenten op dieren te vervangen. Helaas heeft Nederland dit belangrijke doel nog niet in zijn eigen nationale wetgeving vastgelegd.
Dring er bij de regering op aan om alle experimenten met dieren te beëindigen: