Bekroonde Vlaamse chef-kok creëert vegan mosselen met frieten voor Belgische Nationale Feestdag

Geplaatst op door PETA Nederland

Op woensdag 21 juli is het de nationale feestdag van België, en PETA heeft samengewerkt met de Vlaamse topkok Nicolas Decloedt – van het bekroonde vegan restaurant humus x hortense in Brussel – om een vegan draai te geven aan een klassiek Belgisch gerecht, moules-frites, oftewel mosselen-friet. Je kunt echt alles vegan maken!

Vegan mosselen-friet? Ja, graag!

Belgische feestvierders kunnen de mosselen inruilen voor paddenstoelen en schelpdieren met rust laten.

Het recept van Decloedt transformeert aardappelpuree in een eetbare vegan schelp, die vervolgens gevuld wordt met shiitake-paddenstoelen gestoofd in een bouillon op basis van kombu-zeewier voor een zilte smaak. Serveer met frieten en eet smakelijk!

Maar waarom?

Naast het sparen van dierenlevens helpt kiezen voor vegan zeevruchten de oceaan te beschermen, zoals besproken in de nieuwe Netflix-documentaire Seaspiracy, waarin de wereldwijde visindustrie wordt onderzocht en vraagtekens worden gezet bij het begrip ‘duurzame’ visserij.

Mosselkwekerijen produceren ‘zeeafval’, waaronder gebroken schelpen, touw, dobbers en ander vuilnis dat vaak door zeedieren wordt opgegeten. Wanneer mosselen en andere schelpdieren in de oceaan worden gelaten, filteren zij verontreinigende stoffen en andere schadelijke chemicaliën uit het water en spelen ze een cruciale rol in het ecosysteem.

Bekijk voedsel op een andere manier

De innovatieve vegan keuken groeit hard, en creatieve chefs zoals Decloedt lopen voorop.

Probeer dit vegan mosselen-friet recept of ga gewoon naar je plaatselijke supermarkt voor vegan zeevruchten. Je vindt er visvrije vissticks, plantaardige visburgers, vegan garnalen en tonijnvrije tonijn – noem maar op. Er is een vegan versie van vrijwel alles!


Vegan mosselen met frieten door chef Nicolas Decloedt

Geniet van onze bewerking van deze vegan versie van het Belgische nationale gerecht door de Vlaamse chef-kok Nicolas Decloedt.

Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd: 1,5 uur
Porties: 2

Ingrediënten

  • 250 g aardappelen, gewassen, geschild en kleingesneden
  • 25 g isomalt
  • 25 g groentebouillon
  • 15 g zout
  • 8 g zeewiervlokken
  • 2 g actieve kool
  • 110 g selderij
  • 20 g knoflook
  • 100 g ui
  • 60 g prei
  • 8 g kombu-zeewier
  • 1 l water
  • 200 g shiitake paddenstoelen, in hapklare brokken gesneden

Methode

  • Kook de aardappelen en pureer ze. Smelt de isomalt in de bouillon en voeg toe aan de aardappelpuree samen met 3 gram van het zout, 4 gram van de zeewiervlokken en de actieve kool. Druk het mengsel door een zeef.
  • Raadpleeg voor deze volgende stap de video. Spreid een deel van het aardappeldeeg uit op een sjabloon (zoals afgebeeld) en leg de ‘schelpen’ op een siliconen bakmat. Herhaal tot al het deeg opgebruikt is. Bak gedurende 15 minuten op 90°C. Neem elke ‘mossel’ van de mat en druk tussen twee goed ingevette lepels in vorm.
  • Bak ze nogmaals op 115°C gedurende 15 minuten. Laat afkoelen en zet apart in een luchtdichte bewaardoos.
  • Was en hak de selderij, knoflook, ui en prei fijn. Voeg ze samen met de kombu toe aan het water in een kleine pan. Breng aan de kook en laat 25 minuten zachtjes koken. Giet de bouillon door een zeef en gooi de groenten weg.
  • Breng de bouillon opnieuw aan de kook en voeg het resterende zout toe. Kook de paddenstoelen 3 minuten en laat ze nog 15 minuten trekken. Haal ze dan uit de bouillon.
  • Rol elk stukje paddenstoel in de overgebleven zeewiervlokken en leg het tussen twee ‘mosselschelpen’. Herhaal dit met de resterende schelpen en shiitakes.
  • Eet smakelijk!