Vooruitgang voor dieren in EU-laboratoria! ECHA verbindt zich ertoe dierproeven af te schaffen
In wat alleen maar het begin van een nieuw tijdperk kan zijn, hebben het Europees Chemicaliënagentschap (ECHA) en de Europese Commissie stappen aangekondigd om een einde te maken aan archaïsche en pijnlijke dierproeven voor industriële chemicaliën.
Wetenschappers van PETA UK en PETA Duitsland, dr Julia Baines en dr Tina Stibbe, hoorden dit nieuws uit eerste hand op het jaarlijkse congres van het European Partnership for Alternative Approaches to Animal Testing, ‘Accelerating the Transition to Animal-Free, Sustainable Innovation’. Joanna Drake, adjunct-directeur-generaal Milieu van de Europese Commissie, kondigde aan dat de Commissie en ECHA zich “inzetten voor de ontwikkeling van een Europese routekaart naar de volledige vervanging van dierproeven in het kader van de wetgeving inzake chemische stoffen”.
ECHA luistert
In de aankondiging merkte Drake op dat de Commissie zich volledig bewust is van de aanhoudende druk van de resolutie van het Europees Parlement over plannen en stappen om de overgang naar innovatie zonder het gebruik van dieren bij onderzoek, wettelijke tests en onderwijs te versnellen en het recente Europees burgerinitiatief (EBI) ‘Save Cruelty Free Cosmetics’ waarin wordt opgeroepen tot een plan om een einde te maken aan dierproeven.
Deze langverwachte verandering is het resultaat van jarenlange campagnevoering door PETA-entiteiten – en het is bemoedigend dat ECHA en de Commissie na de ondertekening van het EBI door meer dan 1,4 miljoen EU-burgers (onder voorbehoud van verificatie) eindelijk actie ondernemen.
Vergiftigd, verbrand en gedood – dieren lijden in EU-laboratoria
Van de verf op je muren tot de samenstelling van je mobiele telefoon, ontelbare producten bevatten chemische stoffen die op dieren werden getest.
Dieren in laboratoria krijgen geen naam. Ze staan alleen bekend onder een nummer, maar elk dier is een individu dat pijn, angst en eenzaamheid kan voelen.
Een buisje kan in de keel van een muis worden gepropt zodat een chemische stof die in bijvoorbeeld motorolie wordt gebruikt rechtstreeks in haar of zijn maag kan worden gepompt. Daarna worden de muizen gedood en worden hun organen ontleed. Muizen kunnen aanvallen, interne bloedingen of orgaanschade krijgen en zelfs sterven tijdens het experiment. Geen van hen zal ooit een leven buiten het laboratorium ervaren.
Vrouwelijke ratten krijgen soms elke dag tijdens hun zwangerschap een teststof toegediend. De dag voordat zij moeten bevallen, worden zij en haar ongeboren baby’s gedood en ontleed.
Experimentatoren kunnen een stukje vacht van de rug van een konijn afscheren en een chemische stof direct op zijn of haar gevoelige huid aanbrengen in een poging de ernst van de reactie te zien. Na deze pijnlijke test worden ze gedood.
Er zijn betere manieren om chemische stoffen te testen
Dierproefvrije methoden kunnen effectiever en relevanter zijn voor het voorspellen van mogelijke schadelijke effecten op de menselijke gezondheid en het milieu.
Verfijnde testen met menselijke cellen en weefsels, in combinatie met geavanceerde computermodellen en gegevensanalyse, kosten vaak minder tijd en geld dan dierproeven.
Wij hopen dat de volgende stap de goedkeuring zal zijn van een routekaart voor de toekomst van de wetenschap, samengesteld door PETA-wetenschappers in verschillende vakgebieden, bekend als de Research Modernisation Deal, die een raamwerk vormt voor de vervanging van verouderde dierproeven door geavanceerde onderzoeksmethoden zonder dieren. Wij zullen binnenkort contact opnemen met ECHA en de Commissie om deze belangrijke ontwikkeling, die talloze levens – van mensen en andere dieren – zal redden, te bespreken.
Wat jij kunt doen
Als we ons uitspreken, roepen we positieve verandering in de wereld op. PETA Nederland zal campagne blijven voeren tegen dierproeven in de EU en in Nederland. Voeg je naam toe aan onze petitie die de regering aanspoort PETA’s Research Modernisation Deal te omarmen om de wetenschap te moderniseren en een einde te maken aan dierproeven. Je kunt op de hoogte blijven van de vorderingen van ECHA door je te abonneren op ons e-nieuws: