Wederom onthuld: ezels mishandeld en geslacht voor traditionele Chinese geneeskunde
In 2017 onthulde een PETA Azië-onderzoek dat ezels in China – sommigen slechts 5 maanden oud – met een voorhamer op de kop worden geslagen en dat hun de keel wordt doorgesneden zodat hun huid kan worden ingekookt om gelatine te maken voor een traditioneel Chinees geneesmiddel dat ejiao wordt genoemd. In een nieuw onderzoek van PETA Azië werd gruwelijke mishandeling ontdekt in de Keniaanse ezelslachtindustrie, die enkel en alleen bestaat om aan de vraag naar dit product in China te voldoen.
Het beeldmateriaal toont werknemers bij door de overheid goedgekeurde slachthuizen die doodsbange ezels genadeloos slaan.
Ezels gaan slopende reizen tegemoet zonder voedsel en water
Kenia heeft in de afgelopen drie jaar drie ezelslachthuizen geopend. De ezels worden per vrachtwagen vervoerd vanuit naburige landen, zoals Ethiopië, Tanzania en Oeganda, waar reeds beleid is doorgevoerd om de wrede slachtpraktijken te stoppen. De slopende reis kan enkele dagen duren, waarbij de ezels geen voedsel en water krijgen.
Ezels raken gewond en sommigen sterven tijdens transport
Ooggetuigen zagen dat dode ezels, die de afschuwelijke reis niet hadden overleefd, buiten een slachthuis werden achtergelaten. Een ezel op een vrachtwagen leek gewond te zijn en kon niet opstaan. Werknemers sleepten haar naar buiten, dumpten haar voor de poort van het slachthuis en schopten haar. Ooggetuigen zagen dat ze geen pijnverlichting of behandeling kreeg – ze werd eenvoudigweg achtergelaten om aan haar verwondingen te lijden.
Andere landen hebben deze wrede praktijk al verboden
Veel Afrikaanse landen – waaronder Botswana, Burkina Faso, Mali, Niger, Senegal, Tanzania en Oeganda – hebben de export van ezelhuiden verboden of hebben slachthuizen die in Chinese handen zijn gesloten. Maar ondanks een waarschuwing van China’s officiële Nationale commissie voor gezondheid en gezinsplanning dat ejiao echt gewoon “gekookte ezelshuid” is, blijven ezelslachthuizen actief in landen als Kenia om te voldoen aan China’s vraag naar het product.
Er zijn vrijwel geen regels tegen de mishandeling van dieren op veehouderijen of in slachthuizen in Kenia, dus is het geweld dat op de beelden is vastgelegd niet strafbaar.
PETA en onze zusterorganisaties oefenen druk uit op functionarissen, bedrijven en consumenten over de hele wereld om deze wrede industrie niet langer te ondersteunen. Er zijn talloze alternatieven voor ejiao, waaronder moderne medicijnen en kruidengeneesmiddelen, die effectiever zijn en waar geen dieren voor worden gedood.
Wat je kunt doen
Roep de Keniaanse kabinetssecretaris voor landbouw op om alle Keniaanse ezelslachthuizen te verbeiden en te stoppen met het ondersteunen van China’s wrede handel in ejiao: