Zo ga je diervriendelijk op reis

Geplaatst op door Debra Wolford

Zonnebrandcrème? Check. Paspoort? Check. Medeleven? Check!

Een schokkend rapport heeft onthuld dat meer dan een half miljoen exotische dieren wereldwijd tot slaaf worden gemaakt van de toeristische industrie. Activiteiten van selfies met tijgers tot olifantenritten zijn mogelijk schadelijker voor dieren dan je je realiseert.

Dit moet je nalaten als je zeker wilt weten dat je medeleven netjes in je koffer zit samen met je favoriete vegan leren teenslippers.

Olifantenritten

Olifanten zijn intelligente en zelfbewuste dieren, en ze willen geen toeristen die met camera’s rondsjouwen op hun rug vervoeren. Een toerist overleed toen er bij een olifant die hij met zijn dochter bereed in een ‘olifantenpark’ iets knapte en het dier de man doodde door hem te vertappen en open te rijten. Ooggetuigen vertelden dat de mahout (trainer) de olifant herhaaldelijk had geslagen met een olifantenstok, een wapen dat lijkt op een kachelpook met een scherpe haak aan het uiteinde. Slechts een week eerder werd op video vastgelegd dat een mahout bij hetzelfde park een olifant sloeg en uitdaagde. Deze olifant bereikte, zoals zo veel anderen, een breekpunt.

Selfies met tijgerwelpjes

Het lijkt misschien een onschuldige foto, maar voor een tijgerwelpje of een ander dier dat wordt gedwongen te poseren voor foto’s bij een dierentuin langs de snelweg of een andere attractie kan het een leven lang ellende betekenen. Jonge tijgers die voor fotoattracties worden gebruikt worden vaak bij hun radeloze moeders weggehaald als ze nog maar een paar dagen oud zijn om vervolgens te worden blootgesteld aan extreme stress en fysieke mishandeling. Zodra deze tijgers geen baby’s meer zijn en gevaarlijk worden in de omgang worden ze meestal in kooien opgesloten. Tijgerselfies hebben niks te maken met natuurbehoud, ondanks de claims van de afzetters die de toeristische locaties beheren, die zijn bedoeld om je over te halen eraan mee te doen. De dieren die worden aangeboden voor selfies worden voor maar een reden gefokt: om de zakken van de mensen die hen mishandelen te vullen.

Een foto met een schattig tijgerwelpje levert je misschien een paar vind-ik-leuks op Instagram op, maar de dieren moeten deze selfies zwaar bekopen. En onthoud dat er niet alleen tijgers lijden voor fotomomenten. Vermijd alle plekken waar mensen in contact gebracht worden met beren, apen, alligators, leeuwen, of wat voor dier dan ook en waar je tegen betaling met deze dieren op de foto kunt.

Stierenvechten

In een typisch stierengevecht wordt een stier de arena binnengeleid en drijven mannen te paard, picadors genaamd, lansen in de spieren van zijn nek en rug. De picadors draaien en wringen vervolgens aan de lansen zodat er zoveel mogelijk bloed vloeit, waardoor de stier moeite krijgt om zijn hoofd op te tillen en zichzelf te verdedigen. Dan steken mannen te voet de stier met felgekleurde werpspiesen genaamd banderillas en doen ze hem in cirkels rondrennen. De matador verschijnt pas als de stier de dood nabij is. Nadat hij het dier heeft uitgedaagd tot een paar uitgeputte aanvallen probeert de matador de stier te doden door zijn ruggenmerg door te snijden. Als barbaars slot op de vertoning worden de oren en de staart van de stier soms afgesneden als ‘trofee’.

Toeristen die uit nieuwsgierigheid een stierengevecht bijwonen vluchten vaak na een paar minuten al van afschuw, maar tegen die tijd is het kwaad al geschied, want elk kaartje dat wordt verkocht houdt deze sadistische spektakels in stand.

Ritjes op paarden, ezels, kamelen, of andere dieren

Rijden op paarden, ezels, muilezels, kamelen of andere dieren is wreed.

Dieren worden rondgetrokken en gedwongen het gewicht van mensen, rijtuigen en de bagage van toeristen te dragen. In Petra, Jordanië, moeten ezels verraderlijk terrein en gevaarlijke trappen beklimmen en afdalen. Als ze aarzelen, worden ze geslagen. Je zult misschien borden zien bij toeristische bestemmingen waarop wordt beweerd dat er strenge normen op het gebied van dierenwelzijn worden gehandhaafd, maar dat zijn valse beloftes bedoeld om toeristen gerust te stellen. Je kunt voorkomen dat je geld terecht komt in de zakken van mensen die dieren mishandelen door deze ritjes volledig links te laten liggen.

Het proeven van civetkoffie en andere ‘plaatselijke delicatessen’

© iStock.com/Bhakpong

Kopi luwak wordt gemaakt van de bonen van koffiebessen die zijn opgegeten en uitgescheiden – ja, dat lees je goed! – door de loewak. Voor het maken van deze koffie worden de loewaks normaal gesproken uit hun natuurlijke omgeving in het bos weggerukt om te worden opgesloten in kleine, kale kooien. Hun wordt alles wat natuurlijk en belangrijk voor ze is ontzegd, waaronder vrijheid, beweging, ruimte, en zelfs een uitgebalanceerd dieet.

Het ergste aan deze wrede industrie? Hij wordt ondersteund door toeristische attracties die proeverijen aanbieden en door de export van de koffie elders ter wereld. Een kopi luwakproeverij klinkt misschien als een exotische ‘Nu je er toch bent’-ervaring, maar het drinken van civetkoffie is gewoon wreed.

En niet alleen loewaks lijden eronder als toeristen wordt voorgehouden dat een wreed drankje of gerecht een ‘plaatselijke delicatesse’ is. Het eten van het nog kloppende hart van een slang om vervolgens het bloed van het dier te drinken op toeristenplekken in Vietnam wordt zelfs door de plaatselijke bevolking als wreed omschreven, en deze activiteit wordt voornamelijk door westerse toeristen ondernomen. Datzelfde geldt voor foie gras in Frankrijk, waar de meerderheid van de bevolking tegen het dwangvoederen van eenden en ganzen is.

De beste manier om medelevend op reis te gaan? Door vegan te eten. 

Zwemmen met dolfijnen

Het lijkt misschien wel alsof dolfijnen glimlachen, maar dat betekent niet dat ze het fijn vinden om vast te zitten in bassins vol met toeristen, ver van hun thuis in de oceaan, en te worden gedwongen met mensen te zwemmen en om te gaan. De hele dag opgesloten zitten in bassins en lastiggevallen worden kan voor dolfijnen extreem traumatisch zijn. Het zijn sociale en intelligente dieren die van nature bijna 100 kilometer op een dag afleggen met hun familie in de open oceaan. Veel dolfijnen krijgen pijnlijke aandoeningen zoals maagzweren, en de meesten sterven jong door de stressvolle omstandigheden in gevangenschap.

Vispedicures

Ja, het bestaat echt, en het is net zo vies en wreed als het klinkt. In delen van de VS zijn vispedicures al verboden, maar in Nederland zijn ze vooralsnog toegestaan. De vissen die voor deze behandeling worden gebruikt worden uitgehongerd zodat ze genoeg honger hebben om de huid van de voeten van mensen te eten. En de vissen worden uiteindelijk afgedankt alsof het versleten nagelvijlen zijn in plaats van levende wezens.

Ritjes in paardenkoetsen

Voor het dier dat in een harnas wordt vastgesnoerd, wordt omringd door luidruchtig verkeer, en wordt gedwongen om lange dagen te maken in de zinderende hitte en de vrieskou is er niets romantisch aan een ritje met een paardenkoets. Veel paarden zijn bezweken aan de stress. De lijst van ongelukken waar een paardenkoets bij betrokken was wordt elk jaar langer, dus dit is zeker een vakantieactiviteit die je moet ontlopen – zowel voor het welzijn van de paarden als voor je eigen veiligheid.

Dierentuinen en aquaria bezoeken

Geen dierentuin of aquarium kan de natuurlijke omgeving van een dier ook maar bij benadering nabootsen. Bassins en kooien zijn geen goede plek voor dieren die in het wild honderden kilometers per dag afleggen. Deze instellingen leren mensen dat het acceptabel is om je met dieren te bemoeien en ze in gevangenschap te houden, waar ze zich vervelen, te weinig ruimte hebben, eenzaam zijn, en geen controle hebben over hun leven. Zeker geen goede les om de kids dit jaar te leren in de voorjaarsvakantie.

Het goede nieuws is dat je alsnog de beste en meest medelevende vakantie ooit kunt hebben door te profiteren van het grote aantal diervriendelijke activiteiten waar je van kunt genieten.

Als je graag dieren wilt observeren, overweeg dan om een bezoek te brengen aan of vrijwilligerswerk te doen bij een erkend opvangcentrum. Fotografeer zeeleeuwen die zonnebaden in hun natuurlijke leefomgeving. Bezoek circussen zonder dieren, drink plaatselijke vegan wijn, ga dansen, ga naar musea, en meer. Neem een kijkje bij Veg Travel Buddies, een Engelstalige website waar je in contact kunt komen met andere reislustige vegans evenals lokale vegan-vriendelijke mensen. Andere reiswebsites die perfect geschikt zijn voor vegans zijn onder andere Veg Jaunts and JourneysDive The World, Laguna Lodge, en Humane Travel. En als je naar Manila op de Filipijnen afreist heb je de mogelijkheid om dieren te helpen door vrijwilligerswerk te doen voor het KLIP-programma van PETA Azië.

De mogelijkheden voor een medelevende vakantie zijn eigenlijk alleen beperkt tot hoe vastberaden je bent om dierenleed uit je reisplannen te houden.